Ook werkplaatsen Hanze draaien volop digitaal

Het werk gaat door. Zelfs activiteiten waarvan je denkt: kan dat wel? Voor alle grafische technieken heeft Paul Hondtong, werkplaatsspecialist op Academie Minerva, inmiddels wel een non-toxic alternatief.

‘Ik heb al acht tutorials af en er staan er nog vier in de steigers. Grafiek is niet alleen een manier van handelen, het is ook een manier van denken. En juist dat laatste wil ik deze periode levend houden. Nood is de moeder van de vindingrijkheid. Kijk om je heen en bedenk wat je kunt gebruiken.

Thuis moet alles non-toxic, natuurlijk, veiligheid voorop

‘Van een aardappel kun je een stempel maken, dat weet iedereen die jong is geweest. Het klinkt kinderlijk, maar op die manier kun je heel geraffineerd werk maken. En wat met aardappel kan, kan natuurlijk ook met knolraap, selderij en winterpeen. In m’n tutorials wijs ik de studenten op dat soort mogelijkheden. Alles non-toxic, natuurlijk, want de veiligheid staat voorop.
‘Je denkt misschien dat bepaalde technieken niet meer kunnen. Etsen, bijvoorbeeld, omdat je daar een pers, metalen etsplaten en zuur voor nodig hebt. Maar dat hoeft allemaal niet. Neem nou de binnenkant van een melkpak. Prima materiaal om in te krassen met de punt van een passer. Inkt in de kerven gieten, een vel papier erop, aandrukken en je hebt een afbeelding. Dat werkt fantastisch. Vanuit daar kunnen de studenten weer verder denken. Er is verschrikkelijk veel mogelijk.

Op internet staat de wereld aan inspirerende filmpjes

‘Met studenten heb ik contact via de chat en Microsoft Teams. Ik geef ook technische aanwijzingen, oplossingen en suggesties bij digitale lessen. Dat is vermoeiender dan ik had gedacht. Je mist echt iets, de interactie, het contact, de non-verbale aspecten. En een kunstwerk op een scherm ziet er heel anders uit dan in het echt. Maar we redden ons er wel mee, de komende tijd.
‘Het chatten was wel even wennen, maar het gaat hartstikke goed. Studenten willen aan het werk en ik help ze zoveel als ik kan. Het is wel erg druk. Een negen-tot-vijfbaan was m’n werk al niet, maar de laatste weken loopt echt alles door elkaar.
‘Op internet staat de wereld aan goede artikelen en filmpjes die studenten kunnen inspireren. De belangrijkste zetten we als inspirationals op Blackboard of Teams. Die filmpjes hebben me trouwens wel aan het denken gezet over afstandsonderwijs. Die tutorials van mij zijn nu nog geschreven, maar ik kan ze ook op film zetten. Hoe? Daar vind ik wel wat op.’

werkplaats Grafiek Minerva
(Paul Hondtong: Roosvicee-flessendoppen)

Foto (fragment): werkplaats Grafiek door de lens van Paul Hondtong (genomen vóór de coronacrisis).