Ga naar de inhoud
Wat je allemaal hoort tijdens Trendship, allemaal clichés

Op jacht naar clichés tijdens Trendship

Op Trendship, ‘hét jaarlijkse innovatie-evenement’ in Martiniplaza, ‘inspireren’ succesvolle ondernemers de bezoekers ‘om het beste uit zichzelf te halen’. Zo, dat zijn alvast drie clichés in één zin. Maar er waren er natuurlijk veel meer. Beau ging voor ons op clichéjacht!

Your choice, no excuses – Trendship
De slogan prijkt groot op de website, het polsbandje, in de promovideo en op het podium van Trendship, ‘hét jaarlijkse innovatie-evenement’ in Martiniplaza. Your choice, no excuses. Democratie en kapitalisme in vier woorden samengevat. Daar gaat je ondernemersbloed natuurlijk sneller van stromen. Opdat je niet vergeet dat je keuzes moet maken en dat er geen excuus is om dat niet te doen. Oftewel, De kop is eraf, zoals influencer en host Anna Nooshin het zegt.

Droom wat je niet kunt denken – Niels Verweij, CEO Dekbed-discounter.nl
Alles verandert continu en we maken grote sprongen vooruit als we afwijken van de gebaande paden. Daarom moeten we volgens dekbeddealer Niels Verweij dromen wat we niet kunnen denken. Pas wel op dat je niet te veel hooi op je vork neemt, want dan verlies je focus.

Victor Mids (‘blijf dicht bij jezelf’) raadt het publiek aan om dicht bij zichzelf te blijven

Elke nee is een stapje dichter bij een ja – Charlie MacGregor, CEO The Student Hotel
Je moet geloven dat iets werkt en ervoor vechten. Don’t give up!, zegt de baas van The Student Hotel. Iedereen wil zichzelf graag ontwikkelen en verbeteren, dus als je doet waar je in gelooft en gaat waar je niet kunt gaan zul je succesvol zijn.
Mocht je onderweg afgewezen worden, dan is het belangrijk dat je altijd vriendelijk blijft. De persoon of organisatie die je afwijst kan misschien in de toekomst met hangende pootjes bij je terug willen komen. Als je dan de brug hebt verbrand, kun je het kanaal niet meer oversteken.

Blijf dicht bij jezelf – Victor Mids, arts en illusionist
De passies van arts, illusionist en MindF*ck-presentator Victor Mids overlappen elkaar. Hij blijft dicht bij zichzelf. Zo gebruikt hij zijn als arts opgedane kennis over het waarnemingsvermogen voor het bedenken van illusies. Dat is dicht bij jezelf blijven. Wat je volgens Victor Mids zou kunnen doen is proberen voor jezelf iets te bedenken wat dicht bij jezelf ligt. Als dat nog geen cliché was, dan is het dat…

Quotes in plaats van clichés
Mocht je net als rapper en labelbaas Jiggy Dje geïnspireerd raken door iets originelers dan clichés, dan zijn er altijd nog de citaten van bekende mensen. Want die zijn net zo goed inspirerend.

I will always choose a lazy person for a difficult job, because a lazy person will find an easy way to do it – Bill Gates
Dit is heel goed nieuws voor luie mensen met ondernemersdromen. Blijf dromen en zorg dat je de makkelijke weg bewandelt. Dan word je misschien ooit aangenomen door iemand die net iets meer geïnspireerd is dan jij.

Be like water – Bruce Lee
Empty your mind, be formless. Shapeless, like water. If you put water in the cup, it becomes the cup. Waar het op neer komt is dat je flexibel moet zijn en met de stroom mee moet gaan. Hiiyaaa!

Wat is eigenlijk een cliché?
Clichés (of ook wel lekker ouderwets: gemeenplaatsen) zijn uitspraken die zo vaak gebruikt zijn, dat ze hun kracht hebben verloren. Clichés zijn vaag, weinig zeggend en afgezaagd. Het voordeel van clichés is dat ze in veel situaties van pas komen. En omdat ze in veel situaties van pas komen, worden ze vaker gebruikt, waardoor ze nog afgezaagder worden en dus nog meer cliché worden. Dat is de vicieuze cirkel van de clichés.