Op kamers in Groningen: doen of niet?

Elk jaar in September betreden enthousiaste nieuwe studenten Groningen – allemaal klaar om hun studentenleven officieel te beginnen in de leukste studentenstad van het land. Een groot deel van de inwoners van de stad bestaat immers uit studenten – in totaal zo’n 55.000. Hierdoor zijn er eindeloos veel kroegen waar studenten een drankje en een dansje kunnen doen. Het bijkomende voordeel van studeren in deze stad is dat een kamer huren in Groningen, in vergelijking tot andere studentensteden, redelijk te betalen is.

Ondanks deze zeer overtuigende en voor zichzelf sprekende redenen om op kamers te gaan in Groningen, hoor ik vaak de vraag ‘is het wel een goed idee als ik op kamers zou gaan’? Hoewel ik in eerste instantie wil vragen of het goed met ze gaat, wil ik bij deze een stap terug nemen en me weer proberen in te leven in de jonge, onervaren student die met deze beslissing worstelt.

Het studentenleven is geweldig, maar het is zeker geen luxe leventje

Eerlijk is eerlijk; voor het eerst op eigen benen staan is een grote stap. Het is eigenlijk ook niet gek dat je jezelf deze vraag stelt. Vaak sta je er niet bij stil wat er allemaal bij komt kijken; denk bijvoorbeeld aan de badkamer en WC schoonmaken, je bed regelmatig verschonen, de was doen en natuurlijk goed eten en voor jezelf koken. Daarnaast is er nog een belangrijk punt; leren omgaan met je maandelijkse budget. Het studentenleven is geweldig, maar het is zeker geen luxe leventje. Wanneer je niet goed nadenkt over hoe je je geld uitgeeft, eet je aan het einde van de maand waarschijnlijk noedels of tosti’s.

kamernet

Na deze demotiverende redenen te hebben uiteengezet, is het tijd om de zonnige kant van het verhaal te bekijken. Er is namelijk ook goed nieuws: alles zal op den duur wennen. Verantwoordelijkheid nemen hoort namelijk bij het volwassen worden. Daarnaast leer je het beste van vallen en opstaan. Wanneer je geen geld meer over hebt voor een voedzame maaltijd, voel je extra hard waarom je in het vervolg beter moet opletten. En wanneer je geen schone kleren meer hebt voor een date met je nieuwe scharrel, leer je vanzelf waarom je regelmatig een wasje moet draaien.

De praktijk wijst uit dat nieuwe vrijheden het vaak toch winnen van de nieuwe verplichtingen

Naast de nieuwe verplichten krijg je er overigens ook veel vrijheden bij. Je kunt doen wat je wilt, wanneer je dat wilt. Heb jij zin in de hele nacht stappen? Gewoon gaan. Wil jij een huisfeest geven? Simpelweg regelen. Heb jij behoefte aan drie dagen in de week pizza? Geen probleem. Twijfel je om op kamers te gaan omdat je een tijdje weg wilt (bijvoorbeeld op stage, op reis of een semester in het buitenland) of bang bent dat het toch niets voor jou is? Dan kun je troost vinden in het feit dat je makkelijk je kamer in Groningen kunt onderhuren – er zijn genoeg studenten die ‘m van je willen overnemen.

De praktijk wijst uit dat nieuwe vrijheden het vaak toch winnen van de nieuwe verplichtingen. Studenten kunnen soms wel zeuren over schoonmaken of financiën, maar je kunt erop vertrouwen dat niemand zijn of haar eigen kamer snel zal opgeven. Niet zonder strijd in ieder geval.