Op verkenning door de urban jungle van Selwerd

City Central Groningen en GroningenLife organiseren dit jaar Welcome Walks voor internationale studenten om hun wijk beter te leren kennen. Ik ging een zaterdagmiddag mee op pad tijdens de walk door Selwerd.

Om twee uur stipt kom ik aan bij de immense studentenflat aan de Kornoeljestraat, het beginpunt van de Welcome Walk. Naast mij gaan er drie internationale meiden mee de urban jungle van Selwerd verkennen. Tourgids Rianne Kleefman vertelt me dat bij de eerdere tour van de dag er van de twintig aanmeldingen slechts vier kwamen opdagen. De rest was brak en hield de tour bij voorbaat al voor gezien. Dat ik in eerste instantie ook voor de eerdere rondleiding wilde gaan, maar door enkele nachtelijke activiteiten later kwam aankakken, hou ik wijselijk voor me.

Bomen
Omdat de tour met name bedoeld is voor internationale studenten die in Selwerd wonen, worden vooral praktische zaken behandeld. Na een korte uitleg over wat er met afval moet gebeuren, begint de wandeling met een route naar de plaatselijke apotheek. Onderweg komen we langs de meest generieke huizen die je je kunt voorstellen en vraag ik me af waarom ik op de redactievergadering zo nodig dit onderwerp moest claimen.

‘Is dit een kerk?’. Rianne begint te lachen. ‘Wacht maar totdat je de moskee ziet’

Rianne beantwoordt ondertussen enthousiast alle vragen van de drie internationals. En zelfs ik steek wat op. Rianne vertelt dat in Selwerd de meeste straten vernoemd zijn naar een boom. Interessant, ik weet het, maar hier komt het: langs elke straatnaam staan de bomen waar de straat naar vernoemd is. Zo wil het dat ik op een willekeurige zaterdag in september een populier, iep, berk en acacia boom allemaal op één dag heb gezien!

Dit is de Nieuw-Apostolische Kerk

‘Kerken’ en verborgen moskeeën
Na een korte stop bij de plaatselijke huisarts met tips voor het maken van een afspraak, bewegen we ons naar het plaatselijke winkelcentrum. Onderweg komen we langs religieuze bedevaartsoorden als de Nieuw-Apostolische Kerk en de protestantse kerk De Fontein. Bij laatstgenoemde blijft het Finse meisje verbouwereerd stil staan. ‘Is dit een kerk?’. Rianne begint te lachen. ‘Wacht maar totdat je de moskee ziet’.

Dit is, serieus waar, een moskee

Ze lijkt gelijk te hebben, want het gebouw dat blijkbaar een moskee is, zou ik inschatten als allesbehalve een moskee. Bovendien had ik geen idee dat er überhaupt een moskee in Selwerd was. Rianne weet te vertellen dat de moskee zelfs één van de meest drukbezochte in Groningen is, en dat ook moslims buiten Groningen hier naartoe komen. Zo blijkt maar weer dat je weliswaar zes jaar in een stad kunt wonen, maar nog genoeg kunt leren.

Uit je bubbel
In het laatste gedeelte van de tour komen we langs twee lokale initiatieven. Als eerste betreden we De Duinhoorn, een buurtrestaurant dat net in Selwerd is geopend en wat er behoorlijk gezellig uit ziet. Er is gratis wifi en voor zes euro heb je een prima avondmaaltijd. Het restaurant ligt bovendien op de route naar Zernike, waardoor je ook overdag prima kunt langswippen om een bakkie leut te doen.

Tenslotte komen we aan bij wijkbedrijf Selwerd, waar tal van activiteiten voor de buurtbewoners zijn. Er is een buurtbibliotheek, een lokale tweedehandswinkel en je kunt er talen leren. Ondanks dat Selwerd absoluut geen schoonheidsprijs verdient, maakten laatstgenoemde zaken de tour toch interessant. Je ziet een kant van de stad waar je als student niet vaak mee in aanraking komt en die je even uit je bubbel haalt. Als internationale student krijg je bovendien handige tips voor je verblijf in Groningen.

Later dit jaar is er een rondleiding in Paddepoel. Aanmelden kan hier. Ik ben er vast weer bij.