Ga naar de inhoud

Oranje tompouce

In de meivakantie (wij hbo’ers hebben dat) heb ik helemaal geen rust of regelmaat. Nee, integendeel. Ik ben ontzettend hard bezig met de mentale voorbereiding op Koningsdag. Eigenlijk vind ik Koningsdag en z’n voorganger Koninginnedag super-overrated. Het idee dat het op zo’n dag leuk móet zijn, vind ik lastig. Heb ik problemen mee.
Mijn leukste verhalen komen uit onverwachtse gebeurtenissen. Wanneer je onder een deken op de bank ligt en last-minute besluit om toch te stad in te gaan: dán gebeurt het allemaal. Ik vind het daarom ook ontzettend moeilijk om me op dagen als Koningsdag optimaal te vermaken.
Een korte terugblik op mijn Oranje-ervaringen: sinds mijn zestiende (vanaf het moment dat ik mocht drinken van de regering) heb ik Koningsdag op twee manieren doorgebracht, werkend (helemaal kut, veel te druk) of op de bank (drinkend en etend). Dat was prima. Geld en eten zijn twee van de drie dingen die ik graag in mijn handen heb.

Waarschijnlijk wordt het poncho aantrekken en dan wat hossen in de regen voor het podium

Dit jaar doe ik het helemaal anders. Met een vriendinnetje ga ik naar Kingsland. Dat festival in het Stadspark. Ik hou van bier drinken, ik hou van live-muziek, ik hou van de zon. Beetje bewegen op muziek vind ik ook helemaal prima. Dit kan niet misgaan. Echter, het weer lijkt roet in het eten te gooien (ik ben nog steeds aan het oefenen om meer spreekwoorden te gebruiken en oefening baart kunst). Waarschijnlijk zal het erop neerkomen dat ik één leuke foto voor Instagram maak en daarna mijn poncho aantrek om vervolgens wat te gaan hossen in de regen voor het podium. Hopelijk wordt het niet te koud.
Vroeger zag deze Oranje-feestdag er heel anders uit. Ik was ten eerste niet brak van Koningsnacht. Dan werd ik wakker en ging direct de televisie aan. Eerst de voorbespreking en daarna de Koningin plus aanhang in één of ander dorp of stadje, dat bol staat van de leuke activiteiten. Ondertussen zat ik dan aan de limonade met een gebakje. Mijn moeder zorgde er altijd voor dat we een gebakje in stijl hadden. Denk hierbij aan oranje tompoezen. Dat brengt me trouwens op het volgende: hoe eet je een tompouce? Ik drukte altijd de boven- en onderkant naar elkaar toe en likte dan dat puddingspul er om heen weg. Maar dan hou je twee droge stukken over, niet handig. Tegenwoordig heb ik andere zorgen dan het eten van een tompouce. Ik hoop dat het droog blijft morgen. Dan wordt het vast leuk.