Over de vloer bij Illustratiestudent Else

Hoi allemaal! Mijn naam is Hylkje, een vierdejaars student Communicatie Vormgeving met een grote passie voor verhalen. Vanaf nu ga ik elke twee weken een student, docent of andere bijzondere Groninger volgen om te kijken wat ze bezighoudt. 

else3

Vandaag ben ik op bezoek bij Else. Een 22-jarige illustratiestudent aan de Academie Minerva die, in tegenstelling tot de meeste studenten, tijdens colleges voornamelijk haar rechterhersenhelft gebruikt. Creativiteit staat voorop en een tentamen heeft ze nog nooit hoeven maken. Ik ben benieuwd!

Else, geen alledaagse studie, illustratie! Wat maakt het voor jou zo bijzonder?
‘Dat ik er al mijn creativiteit in kwijt kan. Ik creëer beelden op papier die anders in mijn hoofd opgesloten blijven. Eigenlijk ben ik de hele tijd bezig met dingen die ik leuk vind om te doen.’

else4

Is het ook anders dan anders?
‘Ik denk dat mijn dagen niet veel verschillen van andere studenten. Het is niet zo dat ik de hele dag aan het tekenen en schilderen ben. Vaak genoeg lig ook ik tot twaalf uur in mijn bed, schrijf ik een essay met Netflix aan, of ben ik bij de Drie Gezusters te vinden.’

Al sinds ik drie jaar oud ben, heb ik een potlood in mijn hand en ben ik aan het tekenen

‘Leren voor tentamens daarentegen zul je mij niet snel zien doen. Tijdens colleges zitten we met een groepje van vijftien studenten in een klaslokaal te werken aan onze illustraties. Docenten geven opdrachten of we moeten zelf een opdracht vormgeven. Aan het einde van het semester houden we een soort expositie waarin we al onze illustraties en de gemaakte progressie laten zien. Dat is ons beoordelingsmoment.
‘Maar wat misschien wel verschilt van andere studenten, is dat ik van mijn passie mijn studie heb gemaakt. Al sinds ik drie jaar oud ben, heb ik een potlood in mijn hand en ben ik aan het tekenen. Ik zou echt niet zonder kunnen.’

else2

Is dat niet lastig? Elke dag creatief bezig zijn en ideeën bedenken?
‘Dingen die ik teken komen eigenlijk vanzelf tot stand. Een inspiratiebron heb ik niet echt. Wel is het studentenleven een terugkomend thema in mijn werk. Overvolle bussen, brakke ochtenden, lange nachten, verlaten klaslokalen…
‘Maar ik heb ook best vaak dat mijn hoofd leeg is. Het is niet zo dat ik de hele dag inspiratie heb of ideeën bedenk om te tekenen. Was het maar zo’n feest! Een creators block heb ik gelukkig nog niet gehad. Maar dat klop ik even af.’

else

Gebeurt er ook weleens iets geks in de illustratiewereld?
‘Ik word weleens uitgelachen door vrienden omdat ik ’s avonds in de kroeg sta met een zwarte houtskoolstreep op mijn gezicht of arm. Eén keer is het zelfs gebeurd dat ik ongemerkt met een blauwe kwak verf op mijn wang door de stad liep. Daar kwam ik pas achter toen ik in de Jumbo toevallig mijn reflectie zag. Dat was wel gênant.’