Pilsen op het terras: waar kan dat nog betaalbaar?

Pilsen op het terras, kan het nog nu het biertje steeds duurder wordt? Waar kun je nog terecht voor een goedkoop vaasje? Een rondgang langs 35 Groningse cafés.

Voor de coronapandemie was het normaal om 2,50 te betalen voor een pilsje van 25 centiliter. Nu, ruim twee jaar later, moet je wel héél goed zoeken wil je die prijs tegenkomen. Maar ze zijn er wel, hoor. Cafés waar ze goedkope pils schenken, zodat jij niet te diep in je portemonnee hoeft te graaien. Goedkope cafés met terras én op loop- of kruipafstand van de binnenstad.

Gemiddeld betaal je bij de 35 cafés die ik onlangs (al dan niet virtueel) bezocht 3,20 voor een pilsje. Er zijn uitschieters van 3,50, wat vooral te maken heeft met winst, de locatie en de deals die cafés met biermerken hebben gesloten. Sommige cafés hebben het niet makkelijk: ook zij betalen de hoofdprijs voor een mooie locatie. Ook de keuze voor het bier kan veel bepalen.

De duurste cafés zitten vaak middenin het centrum en gek genoeg serveren ze allemaal Hertog Jan voor 3,50. Tante Truus, in de Blekerstraat, verkoopt dit merk voor 2,90. Maar welk café is nou het goedkoopst?

Het goedkoopste pils van Groningen

De Bres! Dat is veruit het goedkoopste café van de 35: je betaalt er maar 2,50 voor een pilsje. Isa Visser werkt er in de bediening. ‘We vinden een schappelijke prijs belangrijk voor onze sociale functie, iedereen moet hier een biertje kunnen doen.’ Economisch zou het voor de hand liggen wanneer De Bres de prijzen zou verhogen. En dat zou de gasten misschien niet eens opvallen, want veel mensen zijn al gewend aan de hogere bierprijzen. ‘Onze gasten zijn vaak verbaasd, dan vragen ze: Kost het echt 2,50?

pilsen op het terras
Café De Bres in de Oranjebuurt, hoek Kerklaan-Grachtstraat.

Visser weet het café wel te verkopen: ze betoogt dat De Bres op de fietsroute ligt vanaf Zernike naar de binnenstad. Omdat De Bres in de Oranjebuurt naast het Noorderplantsoen ligt, is het een echt buurtcafé. ‘Het is hier echt ons kent ons. Je kent de buurt, want voor velen zijn wij een tweede huiskamer.’

De tweede plaats is voor…

pilsen op het terras
Literair café De Graanrepubliek, Gedempte Kattendiep.

Ook De Koffer, Tante Truus, Dokjard en BOEL hebben lage prijzen. Je kunt er gerust een biertje drinken zonder je scheel te betalen. Opvallend is dat deze cafés vrij dicht bij elkaar liggen. Op kruipafstand van de markt is het toch wat duurder.

Als je in het centrum wilt pilsen, kun je bij Literair Café De Graanrepubliek terecht. Daar betaal je 2,80 voor een vaasje. Hoe kan dat eigenlijk? ‘Ik denk dat pils goedkoper is dan de meeste horeca-eigenaren doen voorkomen’, zegt eigenaar Max de Witte. ‘Een klein biertje kost mij 87 cent. Daar vraag ik 2,80 voor. Ik verdien er dus net geen 2 euro per biertje aan. Dat vind ik een prima marge. Er komen bij ons veel studenten en die hebben nou eenmaal soms wat meer maand dan geld’, zegt hij laconiek. ‘Wij hechten veel waarde aan onze doelgroep. Het past bij ons café, het is immers nagenoeg een veredelde bibliotheek met drank.’

pilsen op het terras
Café De Minnaar in de Kleine Rozenstraat.

De Graanrepubliek heeft niet bepaald een groot terras. Als je ergens je benen wilt uitstrekken, ben je beter uit bij De Minnaar. Die kroeg zit in (hoe toepasselijk) de Kleine Rozenstraat. Niet echt centrum, maar wel in de buurt. Dit bruine café rekent 2,80 voor een pilsje. Dat is volgens mede-eigenaar Floris Brummel niet alleen liefdadigheid voor de arme student. ‘We hebben een goeie deal met de brouwerij en we hebben een eigen pand. Ik kan het simpel voor 2,80 wegzetten.’

De Minnaar is géén studentencafé, benadrukt Brummel. Wel vindt hij dat iedereen zich welkom moet voelen. ‘We stellen maar een paar simpele eisen aan onze gasten. Als je daaraan voldoet, krijg je een fijne ambiance en vriendelijke prijzen.’

Kroegentocht voor de krappe beurs

Als je al het goedkope pils van Groningen wil proberen, kun je de onderstaande kaart gebruiken voor een kroegentocht. Begin bijvoorbeeld bij BOEL (A), dan De Bres (B), De Minnaar (C), Dokjard (D), Tante Truus (E), De Koffer (F), en eindig bij De Graanrepubliek (G). Ze liggen allemaal mooi op de route naar het centrum, waar je de rest van de avond/nacht vééééél duurder uit bent.

pilsen

Foto’s: Jasper Bolderdijk