Ga naar de inhoud

Poëziemarathon in Groningen

nicodijkshoornDe Poëziemarathon brengt van 29 januari t/m 7 februari dichters als Eva Gerlach, Jan Baeke, Thomas Möhlmann, Nico Dijkshoorn, Toon Tellegen, Diana Ozon en K. Schippers naar Groningen. Met veel muziek, van onder meer Ntjam Rosie en MAASK. En verder: stadsdichter Joost Oomen regelt verschijningen van dode dichters, plaatselijke dichterscollectieven presenteren zich, singer-songwriters gaan aan de slag met gedichten van stadgenoten. Afijn, de poëzie is meer dan een week lang onontkoombaar in theaters, boekhandels, cafés en meer of minder geheime locaties in de stad. Wie juist liever de weidsheid van het Groningse land opzoekt, kan mee op een bijzondere busexcursie langs oude begraafplaatsen, op zoek naar grafpoëzie in de provincie. Klik hier voor het volledige programma.

Gedigzondag in Vera
Al meer dan tien jaar is Vera het podium van de Gedignag, de nachtelijke opening van de jaarlijkse Poëziemarathon. Dit jaar is er echter op de slotdag van het evenement een Gedigdag. Vanaf half vijf kun je op de luie late zondagmiddag van de tweede februari genieten van de hersenspinsels van dichters en andersoortige artiesten als schrijver, columnist, muzikant en DWDD-huisdichter Nico Dijkshoorn, de West-Vlaamse dichter Koenraad Goudeseune, PePr KlePPr en de Friese psychiatrisch verpleegkundige, beeldend kunstenaar en dichter Elmar Kuiper. Zoals vanouds wordt de middag wordt aan elkaar gelijmd door presentator Tjitse Hofman, ondersteund door DJ 7 Itch en VJ Jan Klug.
En natuurlijk is er in Vera op de Gedigdag weer ruimte voor muziek. Na Spinvis, Roosbeef en De Kift is het nu de beurt aan MAASK, de stemkunstenaar en beatboxer uit Leeuwarden. Met veel humor doorsnijdt hij de wereld van pop- en dancemuziek en heeft hij lak aan conventies.
Zondag 2 februari, vanaf 16.00 uur, kaartje € 6,50 plus maandkaart (€1,50).

Literair Dispuut Flanor
Op dinsdag 4 februari is auteur van het Poëziegeschenk K. Schippers tweemaal te zien en te beluisteren. Om 12.15 uur ondervraagt Rense Sinkgraven hem over wat hem gelukkig maakt en hoe de dichter anderen gelukkig heeft gemaakt, in het lunchprogramma Dichters van Geluk in de Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. Toegang gratis, incl. koffie/thee.
Om 19.30 uur is hij te gast bij Literair Dispuut Flanor, voor een diepte-interview in Huis De Beurs, A-Kerkhof 4. Uiteraard draagt K. Schippers ook voor. Toegang €7,50 en studenten € 6,-.