Rare jongens, die buutnlaanders #2

Wat zoeken buitenlandse studenten in Groningen? En hebben ze ons ook wat te bieden? De Iers sprekende Romeinse Valeria zoekt pubs waar ze goede caffè schenken, Beatriz uit Brazilië stort zich op oude fototoestellen en Sam, die eigenlijk Trân heet, droomde als Vietnamees jochie al van dijken, molens, en Hollandse bloemenvelden. 

valeria
Valeria Cossalter (22), Italië
Dolce far niente, het zoete nietsdoen. Italianen houden van het goede leven, ze weten misschien wel een beetje té goed hoe ze plezier moeten maken. Ze laten zich snel afleiden als er iets leuks te beleven is. Ze kunnen ook serieus zijn natuurlijk, maar liever niet te lang.
‘In Groningen wil ik zoveel mogelijk te weten komen over marketing, vooral over reclame. Nederlanders lopen op dat gebied voorop en bij Italiaanse bedrijven kan het beter, denk ik. Vandaar.
‘Ik ken Nederland een beetje, ik ben vier keer in Amsterdam geweest en ook in Utrecht en Maastricht. Echt leuke plaatsen. Behalve zon heeft Nederland echt alles wat een mens nodig heeft. Een ontspannen land, en ook erg netjes. Heel anders dan mijn stad, Rome is druk en vies.
‘Ik heb mijn Engels enorm kunnen verbeteren toen ik vorig jaar in Dublin studeerde. Ja, een half jaar Dublin, dat is zeker niet de eenvoudigste leerschool voor Engels, ik heb het accent er meteen bijgekregen. Over regen hoeven Nederlanders trouwens ook niet te klagen. Je weet wat ze zeggen over het Ierse weer, hé? Iedere dag komen de vier seizoenen voorbij. En ik vond het hartstikke prima. Dus, ik zal Groningen best overleven. Ik moet misschien wel even zoeken waar je goede koffie kunt drinken. Molto importante. Je bent Italiaans of je bent het niet.’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Beatriz Luz de Carvalho (17), Brazilië
‘Ik ben geboren in Rio de Janeiro, maar mijn ouders verhuisden naar São Paulo. Rio is een stad waar altijd toeristen rondzwermen, miljoenen per jaar. São Paulo is meer een werkstad. Mijn vader is een zakenman, en voor mijn geboorte zat m’n moeder ook in zaken. Dus je zou denken dat ik misschien ook wel voor een business school zou kiezen. En dat was inderdaad het plan, maar afgelopen jaar veranderde ik van gedachten.
‘Ik hou van fotografie en dan vooral van analoge fotografie. Dat is kunstzinniger dan digitaal. Ik besloot voor de kunst te kiezen, ik wil zien hoe ik me kan ontwikkelen. Fine Art in Nederland, een mooi land met een goed ontwikkeld cultureel leven.
‘Mijn ouders staan achter mijn keuze. Ze steunen me en hebben me altijd aangemoedigd om mijn hartstochten te volgen. Ik ging naar een tweetalige school, met veel leraren die Engels als moedertaal hadden. Misschien dat reizen daarom erg natuurlijk voor me is. In Groningen voelde ik me meteen prima thuis, ik woon in een studentenhuis vlak bij het centrum. Het is een kleine, overzichtelijke stad waar heel erg veel te zien en te doen is. En alles is zo prima georganiseerd en schoon. Ik weet zeker dat ik hier een mooie tijd zal hebben.’

tran
Trân Gia Huy (24), Vietnam
‘M’n vader heeft een bedrijf dat fietsonderdelen verpakt. In Vietnam studeerde ik IT-ontwerp. Ik probeerde werk te vinden in Macao, maar in China kom je moeilijk aan de slag als buitenlander. Wel tijdelijk, maar niet permanent. Al met al heb ik drie jaar in Macao gewoond. Nu wil ik me verder ontplooien en de opleiding Computer Science aan de Hanze is veel uitgebreider dan de opleiding die ik in Vietnam volgde. Ik weet wel zeker dat ik meer kansen op een baan heb als ik hier m’n bachelor haal.
‘Nederland is een van de goedkoopste landen om te studeren. Maar dat is niet de belangrijkste reden dat ik hier ben. Als kind was ik al weg van films over dijken, windmolens en velden vol bloemen. Dat ik hier nu ben is een beetje als een droom doe uitkomt, ik hou echt van Holland. Ik verliet Vietnam toen het daar 36 graden was. Na drie dagen Nederland had ik het nog koud. Mijn lichaam moet langzaam wennen aan dit weertype. Maar dat zal wel lukken.
‘Misschien leuk om te weten, mijn naam is Trân, maar iedereen noemt me Sam. Dat is veel makkelijker voor buitenlanders en ik weet inmiddels dat sommige Nederlanders ook zo heten.’

Meer (Engelstalige) portretten staan op HanzeMag.com voor en door de internationals van de Hanze.