Ga naar de inhoud

Repo: Studenten bedenken dementievriendelijk pad

Vrijdag 13 november opende wethouder Roeland van der Schaaf, wijkwethouder voor de Korrewegwijk, een dementievriendelijk pad in de Molukkenstraat. Het pad is ontwikkeld door studenten van de Hanzehogeschool en helpt mensen met dementie hun weg beter te vinden.

Het pad is door de gemeente gefinancierd en valt onder het project ‘Maak van de Korrewegwijk een dementievriendelijke wijk’ van het Odensehuis. De betrokken studenten ontwikkelden dit pad vanuit de minor Healthy Ageing. In deze minor onderzoeken studenten van verschillende opleidingen hoe mensen op een gezonde manier ouder kunnen worden, ook wanneer deze mensen beperkingen of specifieke uitdagingen hebben, zoals de deelnemers van het Odensehuis.

Er wonen in de Korrewegwijk ruim honderd mensen met dementie. Het project ‘Maak van de Korrewegwijk een dementievriendelijke wijk’ loopt inmiddels een jaar. Met het project probeert het Odensehuis de beeldvorming over dementie een positieve draai te geven. Om dit bereiken worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd en zoekt het Odensehuis veel samenwerking met andere partijen, waaronder de Hanzehogeschool. Ook de gemeente Groningen draagt het project een warm hart toe.

Tot nu toe is de Korrewegwijk de enige wijk waar op deze wijze wordt gewerkt om dementie positiever op de kaart te zetten. Voor het Odensehuis zelf is deze aanpak de kern: deelnemers staan centraal en bepalen zelf wat voor activiteiten ze willen ondernemen. De coördinator en vele vrijwilligers ondersteunen de deelnemers hierbij. Er is geen drempel of indicatie nodig en deelnemers komen wanneer ze zelf willen. De gezonde naaste is bij het Odensehuis ook deelnemer zodat men samen positieve ervaringen opdoet en het thuis weer wat langer kunnen redden in het zelfstandig blijven wonen.