Ga naar de inhoud

ROOD steekt peper in reet van gemeente

Persfoto peper 1Gisterenochtend stond ROOD, jong in de SP, op het Broerplein om jongeren pepers in een groot achterwerk van papiermaché te laten steken. Hiermee roepen de jongeren het stadsbestuur op om vaart achter regels voor malafide kamerbemiddelaars te zetten. SP-raadslid Mechteld van Duin: ‘Vijf jaar geleden heeft de gemeenteraad besloten dat het stadsbestuur regels voor kamerbemiddelaars op moet stellen. In de tussentijd hebben kamerbemiddelaars veel jongeren uitgebuit. Er moet pit in de besluitvorming van het stadsbestuur, plat gezegd: wat peper in de reet!’
ROOD voert al jaren actie om malafide kamerbemiddelaars aan te pakken. In februari beloofde het stadsbestuur nog om regels hiervoor op de stellen. Nu zegt het bestuur, volgens ROOD, dit niet meer van plan te zijn. Mechteld: ‘Jonge woningzoekenden zijn nog steeds de dupe van de cowboypraktijken van kamerbemiddelaars. Jongeren moeten kiezen of delen: óf je betaalt fors, óf je hebt geen dak boven je hoofd.’ De SP-jongeren vinden dat het college zich moet inspannen en moet uitzoeken wat er wél kan om deze wanpraktijken aan te pakken.
Het kabinet maakte een paar weken geleden bekend dat het met een voorstel komt om bemiddelingskosten voor huurders te verbieden. ‘Het is goed dat er landelijk actie wordt ondernomen om jonge woningzoekenden te beschermen. Het kan echter nog jaren duren voordat het verbod gaat gelden, áls het überhaupt gaat gelden. Daarom moeten we niet stilzitten maar in Groningen aan de slag gaan om malafide bemiddelaars een halt toe te roepen’, aldus Mechteld van Duin. Gisterenmiddag overhandigde ROOD een grote peper aan wethouder Roeland van der Schaaf.