Ga naar de inhoud

Roos en de studententien

Op dit moment tik ik in de trein de laatste 46 procent van mijn telefoon weg. 46 procentpunten die met elk woord als een exitpoll op en neer schieten. Ja, dames en heren, welkom in het Appletijdperk, waar uw batterijpercentage schommelt als de mening van een weerman op een lentedag in april en de peilingen van Maurice de Hond.
45 procent.
U bent vast bekend met de studententien, de 5,5. Het heilige getal pi voor studenten, het cijfer dat meisjes ook weleens ‘voor een keertje’ halen, het cijfer dat Jan Roos waarschijnlijk voor zijn eindexamen wiskunde kreeg. Jan Roos die laatst beweerde dat een opkomst van 29 procent bij de volksraadpleging gekoppeld aan een nee van 64 procent betekent dat een overduidelijke meerderheid van de Nederlanders tegen een EU-verdrag met Oekraïne is.
44 procent.
Ik laat het denkwerk aan u over.
43 procent.
Ik begin mij steeds meer te ergeren aan dat percentage. Mijn gedachten gaan heen en weer, ik weet niet wat ik moet typen, beslissen. Op dit moment kan ik twee dingen doen. Het percentage uitzetten of het negeren. Maar negeren lukt me niet, uitzetten wil ik niet.
42%.
Ik ga afkorten, werkt makkelijker. Hoeveel procent moet ik hebben om nog een geldige column te kunnen typen?

Zullen Thorbecke, Roos en Baudet in één standbeeld worden vereeuwigd als redders van de democratie?

40%
Het percentage alcohol in een fles Glen Talloch, een merk dat je zuipt na een avondje PowNews kijken. Het percentage geheugen na dezelfde whisky en PowNews.
39%
Ik red het niet meer, vrees ik.
38%
Hoe zou Johan Thorbecke hebben gedacht over referenda en percentages toen Willem II hem in 1848 vroeg om een grondwet te maken na de woede van het Nederlandse volk?
Het begint nu kielekiele te worden.
37%
Betekent dit dat Thierry Baudet en Jan Roos straks samen met Thorbecke op een standbeeld in Den Haag worden vereeuwigd als redders der democratie? Betekent dat weer dat ik mijn mooie kinderen later moet uitleggen dat dat dezelfde Jan Roos is die als een Duitse soldaat op Youtube ronddwaalt?
36%
Krijgen we straks het Jan Roos Gymnasium?
35%
Het Baudet Lyceum?
34%
Zullen ze daar ook het Europese volkslied zingen?
33%
Zullen we er een referendum over houden?
32%
Ik laat het denkwerk aan u over.