Rutger Recenseert: BioShock Infinite

bioshock1De prachtige zwevende stad Columbia, en wederom een gefaalde utopie zoals Rapture in BioShock 1: dat is de setting voor BioShock Infinite. Het is een spannend en aangrijpend spel waar je verslaafd aan raakt van begin tot einde. BioShock Infinite is een first person shooter (fps) die zich afspeelt in 1912. Deze fictieve wereld kent dan al gewelddadige gevechten met pistolen, brute melee-wapens en rare magische krachten genaamd ‘vigors’. Je speelt als Booker DeWitt, een man die een schuld heeft welke hij poogt af te betalen door een meisje genaamd Elisabeth op te sporen.
Je komt haar al snel tegen en brengt het overgrote deel van BioShock Infinite met haar door. Elisabeth is één van de beste videogame-partners ooit gemaakt. Ze is een steun tijdens gevechten, maar vooral haar nieuwsgierigheid blijkt erg behulpzaam. Daarmee helpt ze je genieten van de geweldige stad Columbia.
Columbia wordt gerund door de zelfbenoemde profeet Comstock en zijn verontrustende visie op ‘het hemelse’. Zijn gecreëerde samenleving wordt gekenmerkt door racisme, klassenstrijd en religieus fanatisme. Dit alles wordt enigszins bedekt door de onmiskenbare schoonheid van zijn stad. BioShock Infinite is een game met een moraal en het richt zich daarom vooral op een volwassen publiek.

bioshock2

Kenmerken
BioShock Infinite heeft geen multiplayer-modus, maar dat is helemaal niet erg. De singleplayer-ervaring is namelijk absoluut fantastisch! Het verhaal dat zich ontrafelt naarmate je verder komt in Columbia is uitstekend. Het levert zelfs voer voor discussie: BioShock Infinite is écht een game waar je met je vrienden over wilt praten (zodra je het hebt uitgespeeld uiteraard). 

Speelbaarheid
Het gevechtssysteem in BioShock Infinite is goed, maar af en toe voelt het alsof het in de weg staat van de rest van het spel. De wapens zijn leuk en er zijn genoeg vermakelijke vigors om mensen hun eigen stijl van vechten te laten aannemen. Er is alleen weinig diversiteit in de tegenstanders. BioShock Infinite is niet slechst een degelijke fps, het is zoveel meer. De gevechten worden overschaduwd door de pittoreske omgevingen, het meeslepende verhaal en je lieftallige compagnon Elisabeth. 

Bioshock3

Kwaliteit
BioShock Infinite speelt zich af in 1912 en de stijl uit die periode wordt excellent weergegeven. De graphics zijn wellicht niet de meest adembenemende die je ooit hebt gezien, maar ze passen perfect in deze game. Zoals gezegd, Columbia is een heerlijke stad om in rond te lopen en de mensen die je tegenkomt hebben een air over zich van ‘hier klopt iets niet’. Dit creëert een ongewone atmosfeer.
De game slaat je voortgang automatisch op, al gebeurt dit erg sporadisch. We hadden graag wat meer regelmaat hierin gezien of de mogelijkheid om zelf te kiezen wanneer je je spel opslaat. 

Conclusie
BioShock Infinite is simpelweg formidabel! Toegegeven, het is geen perfect spel. Zo is het niet de beste fps-ervaring maar heeft meer te bieden dan welke first person shooter dan ook. Prachtig, gewelddadig en moreel uitdagend; BioShock Infinite verdient alle lof en een ruime voldoende. 

Rutger Uittenbogaard is games-redacteur voor de Nederlandstalige softwarewebsite Softonic.com in Barcelona.