Ga naar de inhoud

Rutger recenseert: SimCity

simcity-2013Afgelopen weekend hebben wij de bètaversie van SimCity uitgetest. De klassieker is in een compleet nieuw jasje gestoken en wij kregen de kans om een kijkje te nemen. Een echte bèta is het niet, het is eigenlijk meer een demo: je krijgt een uur om een stad op te bouwen en daarna sluit het spel weer af. Wat kun je in een uurtje doen? Je hebt in ieder geval tijd om een klein dorp op te bouwen en de nieuwe kenmerken van SimCity te leren kennen. Er is niet veel beschikbaar in de bèta, maar je krijgt al wel een goede indruk van het spel.

De  vernieuwde graphics vallen gelijk op. De laatste SimCity is alweer een aantal jaar geleden uitgekomen, dus er was technisch veel ruimte voor verbetering. Je stad (of dorp) ziet er in deze versie prachtig en kleurrijk uit, en er is veel meer op de details gelet. Als er brand uitbreekt, zie je de brandweerwagen uit de kazerne rijden richting het gebouw dat in de fik staat. Is je wegennetwerk niet zo goed, dan duurt het even voordat de hulpverleners op de plaats des onheil aankomen. Je hebt ook de mogelijkheid iedere auto of voetganger te bekijken. Zo zie je meteen wie het is en wat ze aan het doen zijn, iedereen is een echt persoon uit jouw prachtige stad.

SimCity13

Er zijn enkele kleine veranderingen bij het bouwen van woonwijken of commerciële gebieden. Het soort weg bepaalt welk type gebouwen er komen, en elk bouwwerk moet aan de weg gebouwd worden. Je vult dus niet langer hele vlakken, maar kiest zorgvuldig waar de wegen lopen om zo het beste rendement uit de beperkte ruimte te halen.

Multiplayer

Het onderlinge contact tussen de verschillende steden in de buurt is erg belangrijk. Heb jij genoeg ruimte op je stort, dan verdien je eenvoudig een extra centje door de troep van de buursteden over te nemen. Geen geld voor een elektriciteitscentrale? Dan koop je jouw stroom gewoon van de buurman. Niet aanwezig in de bèta, maar wel in het volledige spel is de multiplayer-modus. Je speelt dan met vrienden, zodat je elkaar goed kunt helpen. Zo bouw jij bijvoorbeeld een grijze industriestad, waardoor je vrienden goederen van je kopen en forensen leveren. Zijn de poppetjes klaar met werken in de fabriek, dan gaan ze wat stoom afblazen in het gokimperium van een andere vriend. Elke stad is zo uniek.

Een uurtje spelen is veel te kort om echt van SimCity te genieten. Het werkt echter wel als een heerlijke teaser: nostalgische gevoelens gaan gepaard met een sensatie van vernieuwing. Iedereen die van de vorige SimCity’s heeft genoten, herkent de speelstijl en zal na dat kleine uurtje hunkeren naar meer bouwplezier. SimCity is eindelijk weer terug!

Rutger Uittenbogaard is games-redacteur voor de Nederlandstalige softwarewebsite Softonic.com in Barcelona.