Keuzes maken of geen keuzes maken.

’s Ochtends begint het al: welke spijkerbroek trek ik aan? Die zwarte of toch die donkerblauwe en dan de skinny of de 501? Vervolgens het ontbijt: yoghurt of toch crackers? Keuzes, keuzes, keuzes.

Zo gaat dat de hele dag door. Er zitten hele makkelijke keuzes tussen. Welke broek trek ik aan? Andere keuzes zijn lastiger, die maak je niet zo één-twee-drie. Wat is de juiste opleiding of welke ouder is de leukste? Soms heeft een keuze maken tijd nodig. Je bent er nog niet klaar voor of je wilt iemand niet kwetsen. Maar wat is dan de juiste keuze en hoe weet ik dat zeker?

Waarom zou ik moeite stoppen in een vriendschap als ik er niks voor terug krijg?

De laatste twee jaar was Lisa mijn beste vriendin, nu niet meer. Ik merkte dat we het steeds minder met elkaar eens waren. Over school, vriendschappen, uitgaan, jongens en ga zo maar door. Op zich hoeft dat geen issue te zijn, maar ik had er echt last van.
Mijn moeder zei: ‘Maar lieverd, kies dan gewoon voor jezelf.’
Wanneer ik voor mezelf kies, maakt mij dat dan egoïstisch? Wie nooit aan anderen denkt, is een egoïst. Maar als iets ten koste gaat van jezelf, ben je dan egoïstisch wanneer je voor jezelf kiest? Ik vind van niet. Waarom zou ik moeite stoppen in een vriendschap als ik er niks voor terug krijg?

Hoelang is het mij nog waard om ergens energie in te stoppen als ik er niks voor terug krijg? Wat win ik daarmee? Helemaal niks, kan ik je vertellen, behalve een naar gevoel. De keuze die ik voor mezelf heb gemaakt was geen makkelijke. Ik ben een vriendschap lichter, maar ook een naar gevoel. En was het nou de juiste? Een tip van mij: hou het dichtbij jezelf, dan maak je altijd de juiste keuze.