Ga naar de inhoud
sanne en melissa

Sanne en Melissa op de Olympische Spelen: ‘Dat ik hier mag staan vind ik geweldig!’

Sanne en Melissa mogen dromen. En de Olympische Spelen zijn de ultieme droom voor iedere sporter. Hanze-studente Sanne in ’t Hof is het gelukt. Ook reserve Melissa Wijfje is helemaal klaar voor de start in Beijing.

Sanne in ’t Hof (24) plaatste zich eind december voor de Olympische Spelen. Tijdens een bloedspannend Olympisch Kwalificatietoernooi was ze haar rivale Carlijn Achtereekte op de 5000 meter nét te snel af. Daarmee verzekerde ze zich van een plek aan de start in Beijing. Dat is Melissa Wijfje (26) net niet gelukt. Zij verloor haar plek op twee honderdste van een seconde en is nu mee als reserve.

sanne en melissa
Fysiotherapiestudente Sanne in ’t Hof op de Olympische baan in Beijing

Sanne is al meer dan een week in het Olympisch dorp en ze heeft er inmiddels haar draai gevonden. Het  was best even wennen. Ze moest de jetlag eruit slapen en de lucht in Beijing is veel droger dan ze gewend is in haar woonplaats Heerenveen, de schaatshoofdstad van Nederland.
‘Eerst voelde het alsof ik moeilijker adem kreeg, maar dat neemt bij mij nu al af’, vertelt ze aan de telefoon.

Niet alleen fysiek was het even wennen aan de andere locatie.
‘Je krijgt zoveel nieuwe indrukken, dat kost onbewust nog best wel veel energie.’ Die nieuwe indrukken komen alleen van het Olympisch Dorp: vanwege corona mogen de atleten het dorp niet uit.

Melissa: Ik ben niet per se slechter dan de rest, dat ik het niet kan laten zien is zuur

Ook Melissa krijgt niet de kans om aan sightseeing te doen in China. De reserves zitten met z’n allen in een hotel buiten het Olympisch Dorp en dat mogen ze absoluut niet verlaten. Gelukkig hoeft ze niet alleen maar binnen te zitten.
‘Er is hier wel een parkeerterrein en een soort binnentuin. Daar mogen we gebruik van maken, dus we krijgen in ieder geval wat frisse lucht.’
Het is duidelijk dat Melissa baalt van haar status als reserve.
‘Het is voor mij nu heel dubbel,’ vertelt ze. ‘Je mist het op twee honderdste dus je bent niet per se slechter dan de rest, maar je mag het niet laten zien. Dat is zuur.’

Fietsen doe ik gewoon in m’n kamer, op de Tacx

Veel tijd om te balen heeft Melissa niet, want haar dag in Beijing zit vol met trainingen. Na het ontbijt springt ze op de fiets. Maar vanwege de coronaregels mag ze niet de weg op.
‘Fietsen doe ik dus gewoon in m’n kamer, op de Tacx.’
Na de fietstraining is het tijd voor lunch op de kamer en daarna gaat ze met de taxi naar de schaatsbaan voor een ijstraining.

sanne en melissa
Voor schaatsster Melissa Wijfje is het zuur. De studente van de Johan Cruyff Academy is reserve in Beijing. Foto (fragment): Hanzehogeschool.

‘Na de ijstraining nemen we de taxi terug, avondeten en naar bed. Dat is het!’
Nou vooruit, er is ook tijd voor ontspanning. Zo nu en dan spelen de atleten spelletjes in de TeamNL-lounge in het reservehotel, of ze kijken samen naar iets op de computer.
‘Gisteren keken we de documentaire over Sjinkie Knegt’, zegt Melissa.

Toen ze een keer een tentamen kwam maken, herkende de leraar Sanne niet

Ze heeft ook haar schoolspullen meegenomen, maar veel tijd heeft Melissa nog niet aan haar opleiding Commerciële Economie besteed.
‘Ik heb mijn studiemateriaal al twee keer open gehad, maar nog niks gedaan’, lacht ze. Toch is haar opleiding belangrijk voor haar. ‘Ik mis het als ik niets voor school te doen heb.’

Dat geldt ook voor Sanne. Toen ze een paar jaar geleden een tussenjaar nam om te focussen op het schaatsen, merkte ze dat het haar te weinig voldoening gaf.
‘Je wereldje wordt zo klein, daar ging ik helemaal niet goed op.’
Sindsdien zorgt Sanne dat ze altijd iets naast het schaatsen heeft waardoor ze het gevoel heeft dat ze zich ook op een ander vlak nuttig maakt.

Op dit moment is dat haar opleiding Fysiotherapie. Toen ze een keer een tentamen kwam maken, herkende de leraar Sanne niet.
‘Toen zei ik: Dat kan kloppen, want ik ben er nog nooit geweest. Ik haalde dat tentamen wel met een acht!’
Dat cijfer was geen grote verrassing, want Sanne heeft nog nooit iets hoeven herkansen. Ze haalt altijd alles in één keer.

Plannen, dat leer je wel als je school jarenlang combineert met topsport

Dat de opleiding haar zo goed afgaat komt deels doordat ze met het schaatsen al heel wat kennis van het menselijk lichaam heeft opgedaan, en deels doordat ze heel goed kan plannen. Dat plannen heeft Sanne geleerd door jarenlang topsport te combineren met school.

Op 10 februari start Sanne op de 5000 meter. Ze heeft er heel veel zin in en ze is in topvorm. Dat is te zien aan haar prestaties dit seizoen. Op de vier wedstrijden voor de World Cup deed ze het verrassend goed.
‘Ik ben gewoon heel erg gegroeid. In de trainingen merk ik nog steeds elke keer dat ik beter word.’

De kans dat ze een podiumplaats haalt is er volgens Sanne altijd. Maar als dat niet lukt, heeft ze er ook vrede mee.
‘Ik had überhaupt niet verwacht om me nu voor de Olympische Spelen te plaatsen, dus dit is al een soort van winst. Ik heb dus ook megaveel zin in die wedstrijd omdat ik ook niks te verliezen heb. Ik ga hier niet heen met de favorietenrol, dat ik hier überhaupt mag staan vind ik al geweldig.’