Ga naar de inhoud

Schoonmaak: gom, gommer, gomst

schoonmaakHoe ver kan het gaan? Een vriendin van mij werkt op Academie Minerva. Ze begint de dag met een kop koffie uit een meelevend apparaat. Welke knop je ook indrukt, er staat altijd een welgemeend STERKTE boven. Zo’n hart onder de riem kan ze goed gebruiken. Academie Minerva hoort ook bij de Hanzehogeschool.
Als ze haar computer aanzet, tikt ze altijd een verkeerd wachtwoord in. Dat komt omdat een schoonmaker de hoofdlettertoets heeft ingedrukt. Dat is volgens de vriendin het enige dat een Hanze-schoonmaker tegenwoordig nog doet: door de kantoren lopen en op alle toetsenborden Caps Lock indrukken, zodat de werknemers eraan worden herinnerd dat de bureaus worden schoongemaakt.
Maar de bureaus worden niet schoongemaakt.
Ieder jaar (of iedere twee jaar) wordt het schoonmaakwerk aanbesteed. Een aanbesteding is een enorm circus waar de Hanzehogeschool duizenden euro’s insteekt om honderden euro’s te besparen. Het komt erop neer dat het bedrijf dat z’n diensten het goedkoopst verkoopt, de opdracht krijgt. Om opdrachten te verwerven, worden schoonmaakbedrijven steeds goedkoper. En om goedkoper te worden, gaan die bedrijven bezuinigen. Ergens moet daar een ondergrens aan zitten, maar schoonmaakbedrijven hebben die nog niet gevonden.
Al jaren sturen schoonmaakbedrijven hun personeel op pad met de opdracht om ‘op het zicht’ schoon te maken: het hoeft niet schoon te zíjn, het moet schoon líjken. GOM, de winnaar van de laatste aanbesteding, lijkt echter nog duisterder wegen te zijn ingeslagen: GOM, GOMMER, GOMST. Aan de schoonmakers ligt het niet, want onder de GOM-jasjes en –schortjes, gaan precies dezelfde mensen schuil als voorheen.
Waar voorgangers nog bezuinigden op de core-business, bezuinigt GOM op de hardcore-business. Oud papier? Laten staan! Tafels en stoelen afnemen? No way! Toiletten? Nou vooruit, heel af en toe. Zeep? O ja, die is ook al weken op.
Ik wens onze schoonmakers veel sterkte. Na de volgende aanbesteding krijgen ze waarschijnlijk niet eens de tijd om Caps-Lock-toetsen in te drukken. Hun werk zal verworden tot het met schoonmaakspulletjes door de gangen lopen. Voor de Hanzehogeschool is dat schoon genoeg.