Ga naar de inhoud

Schurftalert voor Groningse studenten

schurftalertDe Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) van Groningen ziet de laatste tijd een toename van het aantal studenten met schurft. Van een epidemie is volgens de GGD geen sprake, maar waakzaamheid is geboden.
Schurft wordt overgebracht door de schurftmijt. De aandoening is al besmettelijk bij een kwartier intiem contact. Ook door in iemand anders bed te liggen of door andermans kleding te dragen kan schurft zich verspreiden.
De verschijnselen van schurft zijn jeuk en pukkeltjes, die vaak worden opengekrabd en ontsteken. Minder vaak komen etterpuistjes en grotere pukkels voor. Soms krijgen de schurftlijders eczeem, waardoor bacteriële infecties kunnen ontstaan.
‘Je laten behandelen is dus zeer aan te raden’,  zegt dermatoloog Jorrit Terra, van het Universitair Medisch Centrum Groningen, in De Telegraaf. ‘Met een crème is het goed te behandelen.’
Schurftuitbraken komen vaker voor in studentensteden. Vorig jaar waren Leidse studenten dubbel de klos: toen ging de schurftuitbraak gepaard met een mini-bofepidemie.