Skeer! Studenten vertellen over hun inkomsten en uitgaven

Geld is een dingetje. In de rubriek Skeer praten studenten over hun inkomsten en uitgaven. Deze keer: Joris (22), student Commerciële Economie.

Waaraan geef je het meeste geld uit?

‘Mijn huur is vrij hoog, daar gaat het meeste geld naartoe. Mijn ouders wonen niet in de buurt van Groningen, dus ik ging gelijk het eerste jaar op kamers.’

Wat is de origineelste manier waarop je geld in het laatje kreeg?

‘Ik had als eerste van mijn vriendengroep mijn rijbewijs, daardoor was ik vaak de taxichauffeur van mijn groep, haha. Ik deed dit met liefde, maar toch trakteerden zij mij in ruil hiervoor vaak op wat eten of drinken, dat was wel erg fijn.’

Houd je je kosten een beetje bij?

‘Zeker, met mijn studie kan dat haast niet anders, haha. Het verschilt natuurlijk per maand, maar ik weet meestal wel hoeveel ik maandelijks gestort krijg op mijn rekening en hoeveel ik besteed aan mijn vaste lasten en vrije tijd. ’

Wat is op dit moment je grootste geldstruggle?

‘Dat mijn vaste lasten zo hoog liggen. Ik vind dat wel echt vervelend, maar het is voor mij helaas geen optie om thuis te wonen. Om deze reden leen ik ook bij, omdat ik het niet red om naast mijn studie ook nog eens veertig uur per week te werken.’

Wat is de skeerste actie die je ooit ondernam?

‘Ik vind het niet eens per se skeer, maar ik merk dat ik mijn voeding soms echt baseer op hoeveel bestedingsruimte er nog is die maand. Ik kan bijvoorbeeld makkelijk meerdere dagen hetzelfde eten of niet heel gezond, maar wel budgetvriendelijk.’

Heb je een ultieme bespaartip?

‘Denk goed na voordat je een (grote) aankoop doet. Veel dingen die wij willen zijn eigenlijk overbodig en worden vooral gevoed door social media, reclames etc. Meestal heb je al meer dan genoeg, zonder dat je dat echt doorhebt!’

Maandelijkse uitgaven

Huur: 850 euro

Studiekosten: 250 euro

Boodschappen: 150 euro

Kleding en vrije tijd: 80 euro

Telefoon: 35 euro

Zorgverzekering: 125 euro

Totaal uitgaven:  € 1490

Maandelijkse inkomsten

Lening/stufi: 1000 euro

Loon: 500 euro

Zorgverzekering: 120 euro

Totaal inkomsten: € 1620