Ga naar de inhoud

Snert zonder erwt

Gewoonten. Ze zijn zo moeilijk te doorbreken. Soms gaat het om dingen die je zonder het te beseffen doet, of dingen waarvan je denkt, ach ja, dat gaat mij toch niet lukken. Vaak heb je een trigger nodig om echt verandering door te kunnen voeren. Voor mij was dat Patty Brard. Nu hoor ik je denken, hoezo Patty en waarom? In de eerste maand van dit jaar vond ik dat hoog tijd was om wat kilo’s te lozen. In navolging van een vriendin begon ik aan het keto-dieet (of het ketogeen dieet, dat is hetzelfde).

Ik nam me voor om nooit, ik herhaal: nooit, meer te diëten, totdat ik in oktober een foto van Patty Brard zag

Dat hield ik een maand vol. Keto is een koolhydraatarm-dieet, aangevuld met een lijst met groenten en fruit die je eigenlijk ook niet mag eten. Zo had ik een keer snert gemaakt toen ik ontdekte dat er blijkbaar veel koolhydraten in erwten zitten. Snert zonder erwt is voor mij gewoon groentesoep. Keto was dus allesbehalve motiverend. Beter geen dieet dan een ketogeen dieet. Ik nam me zelfs voor om nooit, ik herhaal: nooit, meer te diëten.
Toen was daar de zomervakantie. Laten we het erop houden dat niks doen en lekker eten niet bevorderlijk is voor m’n taille. Maar er gebeurde niks met me, qua leefstijl. Totdat ik in oktober een foto van Patty Brard zag. Ze had een maagverkleining gehad en was bijna onherkenbaar door al het gewichtsverlies. Nu is een maagverkleining voor mij geen optie, maar het bleef in mijn hoofd knagen. Het kan toch niet dat een vrouw van twee keer mijn leeftijd twee keer zo dun als ik is geworden?

Koolhydraat brood arm is reteduur, maar ik moet aan m’n vezels komen, dus dan maar dokken

Ik vond mijn antwoord in een uitzending van RTL Late Night. Antoinette Hertsenberg, je weet wel die vrouw van Radar, kwam vertellen over het Pioppi-dieet. Halverwege oktober zette ik de knop om. Ik zeg nee tegen: aardappelen, pasta en rijst. Het enige brood dat ik eet is koolhydraatarm. Dat is reteduur, maar ik moet op een bepaalde manier aan m’n vezels komen, dus dan maar dokken. Ook tegen suiker zeg ik nee. Geloof me, dat is niet makkelijk. Ik werk namelijk sinds kort bij het customer support centre van IKEA en daar zijn ze niet vies van zoetigheid. Toch zal het mij deze keer wel lukken. Inmiddels is het begin december en ik ben zesenhalf kilo kwijt. Mijn doel om rond de jaarwisseling tien kilo lichter te zijn is haalbaar.
Ergens heb ik dat te danken aan Patty Brard. Elke keer als ik in de verleiding kom, zie ik haar staan in haar jurk tijdens het Televizierring-gala. Eigenlijk is het absurd voor woorden, maar je hoort mij niet klagen zolang de weegschaal steeds lagere getallen aangeeft.