Ga naar de inhoud

Soggen is noodzaak

Wat je ouders je op het hart drukken, is best wel gek.
Hobby’s mag je best hebben, maar vergeet school niet!
Sporten is leuk en aardig, maar heb je al je huiswerk af?
Ik snap dat je graag naar die verjaardag wil, maar school gaat voor.
Voel je je niet goed? Doe even rustig aan, maar dan snel weer verder met school!
School zou boven alles gaan.
ALLES.

Studeren hoeft je niet op te slokken als een gigantische draaikolk in een woeste oceaan

Ik vind dat ontspanning hoger op de prioriteitenladder zou moeten staan. Die mening is alleen maar sterker geworden door al die berichten over gestreste studenten. Misschien helpt het als we ons niet meer schuldig  voelen over studie-ontwijkend gedrag, aka soggen. Mensen soggen volgens mij niet omdat ze niet willen studeren. Ik in ieder geval niet. Die sog-memes zijn natuurlijk geweldig, maar ze zitten er wel een beetje naast. Want betekent soggen niet gewoon dat je een pauze nodig hebt?
Je studie moet ervoor zorgen dat je dingen leert die je wilt weten, zodat je kunt doen wat je echt wilt. Studeren hoeft je niet op te slokken als een gigantische draaikolk in een woeste oceaan.
Als student ben je (grotendeels) een volwassen mens. Op een gegeven moment zitten je ouders je niet meer achter de broek. Er zijn genoeg studenten die het vacuüm vullen door zichzelf op te gaan jagen, soms nog fanatieker dan hun ouders deden. Nieuws over studenten waarin het woord burn-out niet voorkomt is zeldzaam.
In de laatste weken voordat we de zomervakantie kunnen aanraken, moeten we nog net even keihard werken. Of nou ja, ik in ieder geval wel. Het wordt ook mooi weer deze week en niks is er fijner dan een ijsje met mooi weer. Gelukkig gaan deze twee best wel goed samen. Nadat je jezelf uren hebt opgesloten met een berg studieboeken, heeft een ijsje eten niks te maken met soggen. School is belangrijk, maar goed voor jezelf zorgen nog veel belangrijker.