Spierpijn: turnen, hoofd in de wolken, benen van de grond

Spierpijn. Rianne duikt (letterlijk, kijk de video maar) in de wereld van het turnen. De sporters van STUGG leren haar een aantal basistechnieken.

Turnen is een sport met verschillende disciplines waarbij je je hele lichaam gebruikt. Je werkt aan balans, kracht, lenigheid, wendbaarheid, coördinatie en uithoudingsvermogen. Poeh!
Waar kunnen we dat een beetje profi en toch studentikoos testen? Rianne klopt aan bij de Studenten TUrn Groep Groningen. STUGG, dus. Die club heeft verschillende toestellen in de aanbieding, zoals de balk, de bok en het paard. Rianne is zeker niet de eerste die zich eraan waagt, want fun fact: toen ze jong waren deden de antieke Romeinen ook al aan turnen.

Voorzitter-trainer Lisa heeft een STUGG-pakje geregeld

Op de training kun je best in een korte broek en T-shirt aankomen, maar speciaal voor Spierpijn heeft voorzitter-trainer Lisa voor Rianne een echt STUGG-turnpakje geregeld. Dat staat in ieder geval al professioneel.
Tijdens de warming-up blijkt dat Rianne al wat voorkennis en -vaardigheden heeft, ze kan namelijk al een verdomd aardige handstand op de grond maken. Dus ze mag gelijk beginnen op een toestel. De eerste oefening is een handstand op de balk. En dan denk je misschien, dat is toch niet zoveel anders dan op de grond? Nou, echt wel! Gelukkig heeft Rianne er gevoel voor, dus oefening 1 gaat hartstikke goed.

Eén van de gaafste dingen in de zaal is toch wel de schuimbak

Op naar een wat spectaculairder onderdeel, de trampoline. En ook hier heeft Rianne al ervaring mee. Vroeger deed ze weleens een salto op de trampoline in de tuin. Maar kan ze het nog steeds?

Eén van de gaafste dingen in de zaal is wel de schuimbak, een soort ballenbak vol schuimblokken. Zo kun je een oefening in de lucht uitproberen en veilig landen in de zachte bak. En dat wil Rianne natuurlijk ook. Ze vliegt er met veel enthousiasme in. Maar er uit komen…

Als afsluiter spelen de turners nog een spelletje stick it. Bij turnen is de afsprong heel belangrijk. Je moet landen en dan op je plek blijven staan. En dat is precies wat het spel inhoudt. Je springt op de trampoline, maakt een beweging en dan: stick it!

——————————————————————————————————————-

Voor Spierpijn test Rianne Aalbers sporten bij studentensportverenigingen die aangesloten zijn bij ACLO Studentensport Groningen. Op dit moment sporten bijna negentien duizend studenten bij de ACLO. Een ACLO-sporter kan een jaar lang onbeperkt sporten voor slechts € 59,95. De ACLO is daarmee voor studenten uit Groningen de belangrijkste sportvoorziening.