Ga naar de inhoud

Sporten met oordoppen: hoge decibellen bij groepslessen ACLO

Tijdens het sporten een muziekje op. Wie doet het niet? Ook de ACLO draait tijdens groepslessen vaak muziek, maar dat lijkt af en toe niet helemaal goed te gaan: het geluid staat bij sommige lessen véél te hard.

HanzeMag kreeg enkele decibelmetingen onder ogen die gemaakt zijn tijdens spinning en bodyfit lessen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de metingen zijn niet mis. Een piek van 109,3 DB bij een les bodyfit en zelfs één van 111,6 DB bij spinning. Even ter vergelijking: een laag overvliegend vliegtuig en een ronkende kettingzaag maken net zoveel geluid. De hoorstichting meldt dat een geluid van 103 decibel je gehoor in minder dan 5 minuten kan beschadigen. Denk je goed bezig te zijn door te sporten, kom je terug met gehoorschade?

Convenant
Hendrike Schut, directeur van het ACLO-sportcentrum, vertelt dat de ACLO op de hoogte is van het geluidsniveau. ‘Het is een onderwerp waar we zorg en aandacht voor hebben. Er zijn normen in Nederland en een akoestisch bureau houdt voor ons metingen bij.’

Volgens Schut zijn er tijdens de geluidsmetingen door de ACLO wel geluidspieken vastgesteld

Deze normen zijn in 2019 vastgelegd in een convenant tegen gehoorbeschadiging. Verschillende brancheorganisaties, waaronder sportscholen, en het ministerie van Volksgezondheid hebben dit ondertekend. In het convenant staat de afspraak dat het aantal decibellen waaraan bezoekers worden blootgesteld, nooit langer dan een kwartier boven de grens van 103 decibel mogen uitkomen.

Oordopjes
Uit enkele metingen blijkt dat het gemiddelde geluidsniveau zeer nauw tegen deze grens aan schuurt en in sommige gevallen er zelfs flink overheen gaat. Drie decibel te hoog lijkt misschien niet heel veel, maar geluid is een logaritmische waarde: om van 103 naar 106 decibel te gaan, heb je twee keer zoveel (32 Watt naar 64 Watt) vermogen nodig.

Volgens Schut zijn er tijdens de geluidsmetingen door de ACLO inderdaad geluidspieken vastgesteld. ‘Maar we weten ook dat dat niet de hele les zo hoeft te zijn.’ Op de vraag of het geluid simpelweg niet te hard staat, wil Schut niet reageren. ‘Ik ga daar geen uitspraak over doen, omdat wij het al onder onze aandacht hebben. We weten ook niet onder wat voor omstandigheden jullie metingen zijn gedaan’.

We hebben een aanbod van 150 lessen. Hier zitten genoeg geluidsarme lessen tussen

Voor de studenten die toch nog overlast ervaren door de harde muziek adviseert Schut een geluidsarme les te volgen. ‘We hebben een aanbod van 150 lessen. Hier zitten genoeg geluidsarme lessen tussen. Ook kunnen sporters oordopjes kopen bij de balie om zichzelf te beschermen.’