Ga naar de inhoud

Stadjershal, stadjershel

De tentamentijd is voorbij. Godzijdank. Zet de bar maar nat. Tentamenperiodes zijn nooit leuk, zeker die in januari is een zware kluif. Als je, zoals ik, van 9 tot 5 moet studeren, is de kans groot dat je twee weken lang geen daglicht ziet.
Daarnaast schieten de goede voornemens er bij mij gelijk bij in. Gezonder eten wordt een snelle studiehap bij de pastafabriek of een ovenpizza. Het uur sporten in de sportschool vervang ik door een paar push-ups in de ochtend, want morgen tentamen. Gelukkig heeft de Hanze overal aan gedacht en zorgt men ervoor dat studenten aan hun broodnodige lichaamsbeweging komen. De ideale oplossing, in theorie: fietsen!

Ik heb 45 kilometer moeten fietsen om m’n tentamens af te leggen

Net op het moment dat ik over mijn trauma van de fietstocht op introductiekamp heen was, kwam de tentamenperiode. In de eerste tentamenperiode werd ik maar één keer gepest met een tripje naar de Stadjershal. Deze keer had ik slechts één keer het geluk van een tentamen op Zernike. Vier keer naar het eind van de wereld! Ik woon op de Korreweg.
Ik ben wel wat gewend qua fietsen. Toch was ik telkens weer onthutst wanneer ik op mijn onvindbare tentamenrooster Stadjershal of VBG las. Ik begrijp dat je 24-duizend studenten niet allemaal in één maand al hun tentamens in De Appel kunt laten maken. Een externe ruimte is niet erg, maar er zou toch ergens een locatie moeten zijn te vinden die ik kan bereiken zonder dat ik twee keer m’n paspoort moet laten zien. Ik heb voor de grap even zitten rekenen. Waar ik normaal tien minuutjes onderweg ben voor een tripje naar Zernike, heb ik deze periode bijna 45 kilometer afgelegd om m’n tentamens af te leggen. Dat is van Groningen naar Gasselternijveen.
Nu weet ik, ik moet niet te hard zeiken. Het leven van een roostermaker gaat al niet over de rozen. Het is prima om m’n bovenbenen per tentamen telkens een klein beetje gespierder te zien worden. Toch richt ik mij hier in alle ernst en nederigheid tot de roostermakers en de directie. Mochten jullie mij dan toch een tentamen voorschotelen op een locatie waarvandaan ik de Olle Grieze niet meer kan zien, wilt u hem dan alstublieft niet om half 9 ’s ochtends inplannen? Dan kan ik misschien mijn vingers bewegen als ik na een Siberische fietstocht in het pikkedonker arriveer.