Ga naar de inhoud

Stem

De lokale verkiezingen zijn zwaar underrated. In de meeste gemeenten gingen de inwoners in maart naar de stembus. Maar de Groningers niet, die moesten wachten op de fusie van de oude gemeente Groningen met die van Ten Boer en Haren. Nu dat varkentje is gewassen mogen wij, inwoners van de nagelnieuwe gemeente Groningen (Stad plus Haren plús Ten Boer) onze raadsleden kiezen. De media-aandacht is zo goed als nul. Geen grote debatten op de NPO en RTL, geen uitgebreide artikelen in de grote dagbladen en nationale media, de irritante reclames op YouTube daargelaten. De lokale media besteden er gelukkig wel aandacht aan, maar hoeveel mensen bereiken ze? Jammer. De gemeenteraad heeft namelijk meer invloed op je leven dan de Tweede Kamer.

De Huismeesters deden niks tegen de schimmel, totdat de lokale SP er zich mee ging bemoeien

Ik ga zeker stemmen. Al was het alleen al omdat ik het afgelopen jaar heb kunnen zien wat er gebeurt als de lokale politiek zich ergens mee bemoeit. Mijn tante woont in Vinkhuizen, in een huurhuis van woningbouwvereniging De Huismeesters. Net als andere bewoners van haar straat werd ze gek van de schimmel in het huis. Door achterstallig onderhoud konden zij en haar buren zelf niks beginnen tegen die ellende. Het was dweilen met de kraan open. Wat ze ook deed, de schimmel kwam terug.
De Huismeesters deed daar niks tegen, totdat de lokale SP zich ermee ging bemoeien. Met raadslid Jimmy Dijk als hun voorman, voerden ze de druk op de woningbouwvereniging zo hoog op dat mijn tante en haar buren eindelijk de renovatie kregen waarop ze zo lang hebben gewacht. Zo zie je hoe de lokale politiek toch het verschil kan maken. Iedereen wil dat er problemen worden opgelost. Stem daarom op een partij die er mee aan de slag gaat. Soms heeft een wethouder een plan waar je niet achter staat, bijvoorbeeld het sluiten van het zwembad. Als er dan verkiezingen zijn, stem dan op een partij die het zwembad niet wil sluiten. Lees de verkiezingsprogramma’s of als je net als ik geen zin hebt die allemaal door te ploegen, vul de stemwijzer in. Het barst van de stemlokalen in de stad, dus geen excuses. Gebruik je grondrecht. Er zijn genoeg mensen op de wereld die dat voorrecht niet hebben. Besluit je om niet te stemmen. Ook prima, maar ga dan niet zeuren als de gemeente besluit om de verkeerssituatie bij jou in de buurt te veranderen waardoor jij tien minuten moet omfietsen.