Ga naar de inhoud

Balans is de sleutel

Ik voel de avondzon op mijn gezicht. Mijn buik is gevuld met brood, kaas en wijn, maar dat maakt me niet meer bang. Ik voel me voldaan, misschien zelfs wel gelukkig. En uiteindelijk kan er niets op tegen geluk, nietwaar?
Op sociale media zie je het leven van fitgirls die zichzelf etend en sportend op de foto zetten. De trend is gezond eten en veel sporten. Het nieuwe schoonheidsideaal is te vangen in de leus strong is the new skinny. Om me heen hoor ik van veel mensen dat ze aan dat schoonheidsideaal willen voldoen, maar ze weten niet of ze dat nog op een gezonde manier doen. Een afwijking van hun sport- of eetschema veroorzaakt al onrust.

Van een gezonde leefstijl naar jezelf uitputten en straffen

Veel van hen gaan een dun lijntje over, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. De controle op voeding wordt een dagtaak, en het uitsluiten van voedingsstoffen wordt stap voor stap een gewoonte. Zo ga je van een gezonde leefstijl, naar jezelf uitputten en straffen. Je organen werken niet meer goed en je conditie gaat achteruit. Maar het gevoel van honger went, net zoals de duizeligheid. Zo ontstaat orthorexia nervosa, een ongezonde obsessie met gezond eten en sporten (orthos betekent juist in het Grieks, orexis eetlust en nervosa van psychische aard). De stap van orthorexia naar anorexia nervosa is maar klein.

Ik ben één van de mensen die dat flinterdunne lijntje overschreed

Gewoon eten (wat dat tegenwoordig ook mag zijn) is gecompliceerd. Voor volwassenen en jongeren, voor vrouwen en mannen. De scheidslijn tussen gezond en ongezond is flinterdun, bijna onzichtbaar. Maar als je eenmaal die lijn over bent, dan is de terugkeer moeilijk. Het wordt onderdeel van wie je bent. Ik ben één van de mensen die dat lijntje heeft overschreden. Een eetstoornis, in welke vorm dan ook, gaat niet alleen over eten. Het eten is een middel om controle te krijgen over een gevoel. Het gaat over een afkeer hebben van jezelf, en weer van jezelf leren houden. Over jezelf straffen en controleren, en de teugels weer laten vieren. Jezelf veroordelen, en jezelf weer accepteren en bewonderen. Het gaat over durven leven. And balance is the key to life.