
Stijl & Statement: klassieke Julian houdt niet van trendy vintage
Stijl en Statement op de Hanze. Baggy jeans, oversized jassen, van trends tot microtrends. Overal mode en hypes. Hoe lopen studenten erbij? Staan ze stil bij hun kledingvoetafdruk?
Business-student Julian Stuiber (21) let niet zo op de trends. Bij het Willem-Alexander Sportcentrum rookt hij in de zon een sigaretje. Julian houdt van zijn eigen klassieke stijl, een zakelijke jas en nette schoenen. ‘Ik draag eigenlijk gewoon wat past’, zegt hij. Ook tijdens het winkelen is dat het belangrijkste voor de uit Duitsland afkomstige Julian. Het is volgens hem goed dat er veel verschillende kleding is. ‘Het is de democratisering van de mode, iedereen kan dragen wat-ie maar leuk vindt.’
Trui: gekregen van zijn grootvader
Rest van de kleding: nieuw
Toch ziet hij ook de negatieve kanten van vintage. ‘Het is nu een trend, waardoor tweedehands kleding duurder is geworden. Het is trendy om te zeggen dat je kledingstuk vintage is.’ Over drie maanden kan dat volgens Julian weer helemaal anders zijn. Bovendien ziet hij de kwaliteit van veel zogenaamde vintagekleding verslechteren, waardoor kleren niet lang meegaan.
Julian draagt zijn kleding het liefst zo lang mogelijk, totdat er gaten in komen
‘Vroeger was dat anders, toen kon kleding langer worden gedragen. Bovendien moet het ook ergens vandaan komen.’ Veel fast fashion wordt in landen zoals China en Bangladesh gemaakt, waar mensen voor een hongerloontje lange dagen in slechte omstandigheden moeten werken.
Julian draagt zijn kleding het liefst zo lang mogelijk, totdat er gaten in komen. Hij wil zijn kleding niet elk seizoen inruilen voor de populairste versie. Daarom heeft hij een goede tip voor andere studenten. ‘Houd dat kledingstuk in je kast, op den duur is het weer in de mode.’