Studente Jo-An in finale Miss Supermodel Worldwide NL.

Jo-An weet waar ze aan begint: vorig jaar deed ze mee aan Miss Teen Groningen. De studente Ondernemerschap & Retail Management kreeg de smaak te pakken en besloot mee te doen met Miss Supermodel Worldwide. In februari is de Nederlandse finale, en de winnares mag Nederland vertegenwoordigen in de grote finale in India.

Terwijl ik de drukte in het Atrium van de Van Olst Toren bekijk, krijg ik een berichtje van Jo-An. ‘Hi Nick, ik zit in de bus, ik ben denk ik ietsje later.’ Vind ik geen probleem, want dat geeft me de kans nog even een rozijnenbroodje te eten. Terwijl ik in het Atrium wacht, stijgt de spanning. Nooit eerder heb ik afgesproken met een finalist in een missverkiezing. Jo-An doet mee aan Miss Supermodel Worldwide NL 2020. Probeer dat maar eens drie keer snel achter elkaar te zeggen.

Helaas ben ik zelf net iets te klein om model te zijn, maar bij een missverkiezing maakt dat veel minder uit

Een paar minuten later zie ik haar lopen. Geen twijfel mogelijk. Kaarsrechte rug, sierlijke tred, vastbesloten blik, dit moet haar zijn. Ik tik haar op de schouder, stel me voor en we gaan zitten aan een tafeltje. De 18-jarige studente Ondernemerschap & Retail Management begint direct met een verontschuldiging ‘Ja, sorry hoor. Die stomme bus ook.’ Ik zeg haar dat ik het snap, en vraag naar haar afkomst. Het is een voor de hand liggende vraag, aangezien Jo-An niet het typische kaaskopuiterlijk heeft van de gemiddelde Nederlander. ‘Mijn ouders komen uit Curaçao, maar zelf ben ik geboren in Delfzijl. Nu woon ik al heel wat jaren in Appingedam.’ De spanning die zich van tevoren had opgebouwd spoelt weg.

Wat ik me afvraag, hoe kom je terecht in de wereld van missverkiezingen?
‘Een nicht van een vriendin van me deed een keer mee aan een missverkiezing, dus toen kreeg ik er wel het een en ander van mee. Het leek me wel interessant, dus toen had ik me ingeschreven voor Miss Teen Groningen 2019, toen stond ik ook al in de finale. Helaas niet gewonnen, maar ik heb er wel ontzettend veel van geleerd. Helaas ben ik zelf net iets te klein om model te zijn, maar bij een missverkiezing maakt dat veel minder uit.’

Waarom doen er eigenlijk bijna alleen maar donkere modellen mee?
‘Nou, vorig jaar was het thema van de missverkiezing Miss Africa. Dat was toen wel een beetje de insteek dus, donkere modellen. Dit jaar was dat niet het geval, maar volgens mij heeft niet iedereen dat begrepen.’ Jo-An lacht even alsof ze een binnenpretje heeft. ‘Maar goed, er doet nog wel één Nederlands meisje mee!’

Als ik zelf naar missverkiezingen kijk heb ik altijd het idee dat het best oppervlakkig is. Klopt dat?
‘Dat klopt zeker niet, maar ik snap wel goed wat je bedoelt. Het lijkt allemaal wel heel veel om uiterlijk te draaien, maar er komt veel meer bij kijken dan je op het eerste oog ziet. Zo krijgen we door middel van verschillende workshops een enorme confidence boost. We leren voornamelijk onszelf heel goed kennen, en elkaar natuurlijk. Daarbij moet ik ook zeggen dat het een stukje beeldvorming is. De Nederlandse Missverkiezingen zijn heel anders ingericht dan bijvoorbeeld de Amerikaanse. Daar is het nog veel meer glitter and glamour. En dat kennen we natuurlijk heel erg van televisie. In Nederland gaat het er allemaal niet zo dramatisch aan toe. Ken je bijvoorbeeld het programma Toddlers & Tiaras?’

‘Ja, van TLC’, zeg ik. Geen idee hoe ik het ken, maar ik ken het.

‘Kijk daar heb je dus kinderen die op hele jonge leeftijd al het podium opgaan, met jurken van soms wel een paar duizend dollar. Als zo’n kind dan verliest worden die ouders vaak boos, omdat zij degene zijn die er heel veel geld en tijd hebben ingestoken. Dat soort praktijken verpesten het eigenlijk voor de hele industrie. Als ik meedoe aan een missverkiezing, doe ik het voor mezelf, niet voor een ander.’

Oke, ik ben dus echt een leek op het gebied van missverkiezingen. Wat doe je eigenlijk als je meedoet aan een verkiezing?
‘Er komt nog best wat bij kijken’ antwoord Jo-an geduldig. Ik heb het gevoel dat ik me beter had moeten inlezen.
‘We doen fotoshoots, doen allerlei activiteiten om elkaar beter te leren kennen en leren hoe we moeten speechen. Het is veel meer dan alleen uiterlijk vertoon, we worden ook beoordeeld op karakter, en ja, ook zeker op inhoud. We zorgen er voor dat mensen op ons gaan stemmen, en dat we onszelf een beetje promoten natuurlijk.’

Wat voor activiteiten doen jullie dan, om elkaar beter te leren kennen?
‘Bijvoorbeeld cross the line, waarbij je uitgedaagd wordt over een streep te lopen als je wel of niet voldoet aan een bepaalde stelling. Je hoeft geen dingen uit te spreken, maar door te lopen wordt duidelijk of iemand wel of niet iets heeft meegemaakt of gedaan.

Jo-An schat haar kansen best goed in. ‘ik heb volgens mij meer ervaring dan de rest. Dat geeft me wel een kleine voorsprong. In de top drie verwacht ik sowieso wel te komen.’

De winnares van titel Miss Supermodel Worldwide NL 2020 mag Nederland vertegenwoordigen in de grote finale in India. De Nederlandse finale is op 8 februari in Barendrecht. Wie de resultaten wil inzien, kan kijken op het Instagram– en Facebook account van de organisatie.

Foto: Luuk Steemers