Skip to content

Studenten maken docu over Palestina

docupalestinaVijf studenten van het Instituut voor Communicatie, Media & IT werken de komende maanden, tijdens hun specialisatie Mediastiek, aan een documentaire over het leven in Palestina. De documentaire gaan ze zelf schrijven, filmen, produceren en monteren. De filmmakers in spe willen begin december naar Palestina reizen om in gesprek te gaan met burgemeesters, lokale overheden en inwoners. De première van de film is op 23 januari in ForumImages.
‘We hebben niet de illusie om de wereld te veranderen, maar het zou voor ons genoeg zijn als er 200 bioscoopbezoekers op 23 januari met een glimlach de zaal uitlopen en iets hebben gezien om over na te denken. In deze regio heerst niet alleen oorlog en geweld. De inwoners van Palestina werken aan hun leven en een goed bestaan. In onze documentaire willen het gewone leven van deze gewone mensen in beeld brengen. Dit doen we door drie verschillende projecten te volgen in Palestina.’
Er wordt voor de Palestijnen een nieuwe stad gebouwd, Rawabi, midden op de West Bank. Hoewel Palestina niet een officieel land is, is Rawabi wel de eerste echte erkende nieuwe stad en voorzien van alle hedendaagse gemakken: winkels, cultuurcentra, moskeeën, scholen, kerken en parken. Een stad om te wonen, werken en ontspannen. Rawabi biedt plaats aan en 40.000 inwoners. De bouw is begonnen in 2010 en in december 2013 worden de eerste wijken bewoond.
Het tweede project dat de studenten filmen is het uitwisselingsprogramma tussen Israëlische en Palestijnse families. Deze uitwisselingstour van Palestijns naar Israëlisch grondgebied en vice versa, is ter bevordering van empathie van beide culturen met als doel de doordrongen haat te doorgronden.
Het derde onderwerp waar de documentairemakers aandacht aan besteden is de dierentuin in Qalqilya. De dierentuin is door geweld en gifgasaanvallen voor een groot deel vernietigd. Ook zijn hierdoor dieren om het leven gekomen. Door mee te doen aan een lokale wedstrijd tussen gemeentes hoopt de dierentuin geld op te halen om opnieuw te beginnen.
De studenten zoeken sponsors voor hun tickets en verblijfkosten. Daarom organiseren ze op maandag 18, en bij een uitverkocht restaurant ook op 25 november, een sponsordiner en een veiling in Noord-Afrikaans restaurant Mechoui in de Folkingestraat. De studenten doen zelf boodschappen, koken, staan in de bediening en doen de afwas. Het diner gaat tussen de 12 en de 15 euro kosten, inclusief een drankje.
Neem voor meer informatie contact op met Elkana Everhardus: e.r.everhardus@st.hanze.nl. En volg de studenten op Facebook en Twitter.