Studenten: pak je verantwoordelijkheid, voor elkaar, voor jezelf

Studenten kunnen nare coronamaatregelen zelf voorkomen. Een kwestie van verantwoordelijkheid nemen, vinden Izaäk van Jaarsveld en Teun Havinga.

Afgelopen week zijn er veel berichten uitgegaan dat wij als studenten onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat we niet naar de drukke plekken moeten gaan en meer afstand moeten houden.
Toch zijn het niet ‘de studenten’ die het probleem zijn, maar individuen die zich niet aan de corona-maatregelen houden. Daar kunnen wij als studenten wel wat aan doen. Daar móeten we als studenten wat aan doen.

Wees niet bang: spreek elkaar aan op het niet naleven van de coronaregels

Omdat we de gezondheid van anderen directer in gevaar brengen dan we soms lijken te beseffen en omdat nieuwe beperkingen het onvermijdelijke gevolg zullen zijn wanneer we onze verantwoordelijkheid niet herpakken. Beperkingen die op korte termijn onze vrijheden fors zullen raken.

Daarom willen wij jullie oproepen om niet bang te zijn: spreek anderen aan op het niet naleven van de maatregelen en blijf scherp op die verantwoordelijkheid. Want op die manier laten we zien dat wij wel verantwoordelijk zijn én zorgen we er voor dat alles open kan blijven. Waardoor we wel dat biertje op het terras kunnen blijven drinken, wel naar onze stages kunnen blijven gaan en wel naar de universiteitsgebouwen kunnen.

We kunnen niet ontkennen dat de besmettingen toenemen, maar we kunnen er wel wat aan doen

Ons vermogen om onze verantwoordelijkheid te herpakken is bepalend. Voor anderen en voor onszelf.
De besmettingen lopen op, vooral onder de jongere bevolking. Dat kunnen we niet ontkennen, maar we kunnen er wel wat aan doen.

Izaäk van Jaarsveld, pabostudent en voorzitter Hogeschoolmedezeggenschapsraad
Teun Havinga, student-assessor Rijksuniversiteit Groningen

Foto: Sharon McCutcheon