Ga naar de inhoud

Studentenaantallen: Hanze breekt drie records

Had de Hanzehogeschool maar vijf nieuwe studenten meer gehad, of vijf studenten die nog eventjes hadden gewacht met afstuderen. Maar nee, hoor. Op 1 oktober 2018 stopte de officiële studententeller bij het recordaantal van 29.995 studenten, dat is 290 studenten meer dan op 1 oktober 2017.
29.995 studenten, net geen dertig mille, dus. Maar oké, het is wel een record. Wie had dat ooit gedacht, bijna dertig duizend studenten? En dat terwijl er al jaren geluiden klinken over de demografische duik, het dalende aantal Nederlanders in de studeerbare leeftijd.

Minder instroom, meer studenten, meer switchers en meer langstudeerders

Die daling is er wel degelijk, het aantal nieuwe studenten op de Hanze (degenen die zich dit studiejaar voor het eerst inschreven, de instroom) daalde met 210 studenten (7839 nieuwelingen in 2017 en 7629 in 2018). Daar staat tegenover dat het aantal nieuwe buitenlandse studenten steeg met vijftig (van 812 vorig studiejaar tot 862 dit jaar). Maar per saldo daalt de instroom.
Hoe kan het dan dat het totaalaantal studenten stijgt? Nou, studenten studeren minder snel af, ze doen langer over hun opleiding, of, om het in managementjargon te zeggen: het rendement daalt. De Hanze breekt het eigen studentenaantallenrecord, maar het aantal studenten die overstapten op een andere studie was ook nog nooit zo hoog (1563 switchers), net zo min als het aantal langstudeerders (2708). De daling heeft daarnaast ook te maken met het bewust inzetten van de numerus fixus bij sommige opleidingen, zoals bij Verpleegkunde en Sociale Studies.