Ga naar de inhoud

Studentenkostuum

Het is niet het weer dat de lente hier zo kleurrijk maakt. Buiten woedt een onophoudelijke storm van sneeuw en hagel. Zonder de heerschappij van het studentenvolk over de straten van Helsinki zou de feestdag Vappu maar treurig ogen. Hordes jongeren slenteren door de straten, allen gehuld in een knalkleurige studentenoveralls die zijn volgestikt met plaatjes en willekeurige souvenirs.

Finse studenten dragen bij het stappen een overall die ze versieren met plaatjes en souvenirs

Op elke straathoek spot je een andere kleur: paars, rood, groen, geel, turquoise, noem maar op. Het dragen van een overall hoort bij de Finse studententraditie. Aan het begin van de studententijd is het pak leeg, naarmate de tijd verstrijkt en hoe meer feestjes er worden afgelopen, hoe voller de stof raakt. Het is de kunst om de overall zo persoonlijk mogelijk te versieren. Het uiteindelijke aanzicht is een broek waarvan de kleur niet meer herkenbaar is. Elk stukje onbewerkte stof wordt bedekt met een plaatje. Bij elkaar gesprokkelde souvenirs, in de vorm van plastic champagneglazen en parelkettingen, worden vastgeknoopt aan de riem. Versierd vormen de pakken een kleurrijk geheel. Als buitenstaander, gehuld in een simpele en saaie spijkerbroek, is dit fascinerend om te zien.

Stiekem ben ik jaloers: waarom kennen wij dit gebruik niet?

Eén week geleden vond ik hem spuuglelijk, de knalgele overall met rode zakken van m’n in Finland studerende vriendin. Nu, zeven dagen later, ben ik er helemaal verliefd op, net als op al die andere oncharmante kostuums. Stiekem ben ik er jaloers op dat wij dit gebruik in Nederland niet kennen. Het is creatief, origineel en het vrolijkt het straatbeeld aanzienlijk op. Het lijkt alsof er tussen de studenten in Finland een soort eenheid ontstaat zodra ze zich in hun overall hebben gehesen. In ieder geval heb ik mensen nog nooit zo trots rond zien lopen in zo’n vormloos pak.
Het lijkt me wel een leuke traditie voor Groningse studenten. Al was het alleen maar om de verzameling herinneringen die je vastlegt op de stof. De overall met de bundel plaatjes en objecten vormt uiteindelijk een weerspiegeling van jezelf. De kleur laat zien welke opleiding je doet. De plaatjes tonen je interesses en de plaatsen waar je bent geweest. Achter de vastgebonden souvenirs schuilen altijd interessante verhalen. Aan het eind van je studententijd heb je een souvenir in de vorm van een lap stof. Het mooiste is dat elke overall anders is, elk pak vertelt een ander verhaal.