Student&Site: MaxYourTax-app

De MaxYourTax-app van studentonderneming MaxYourTax is een speciaal op studenten toegesneden applicatie waarmee studenten in een handomdraai belastingaangifte kunnen doen. Volgens de financiële whizkids achter de schermen van de app, de oud-Hanzestudenten Jasper Adamse en Bas Elema, laten studenten een hoop geld liggen doordat ze geen belastingformulier invullen. Dat was de reden waarom Jasper Elema, destijds met compagnon Marko Groen, een jaar geleden hun onderneming op poten zetten. Vorige jaar lieten ze hun apps voor Android en Apple maken.
Terwijl Bas en Jasper op de Hanzehogeschool lekker ouderwets aan het flyeren zijn om hun app te promoten, testen twee Hanze-studenten hem uit.  Bob Hoogerhuis, derdejaars Commerciële Economie: ‘Toevallig hoorde ik een week of drie geleden van een studiegenoot al van deze app. Je hoeft geen dertig stappen te doorlopen als je aangifte doet. Voor het merendeel levert dat studenten toch niets op. Ik heb geen vermogen, eigen huis of een auto.’ Met de MaxYourtax-app ben je in acht stappen klaar. Bob vult op de app de bedragen in die op de jaaropgaven van zijn bijbanen staan. Al na een paar stappen verschijnt in de rechterbovenhoek van het scherm het bedrag dat hij van de fiscus kan terug verwachten. Op het volgende scherm toetst hij de bedragen zijn stufi, beurs en collegeld in en klaar is Kees.
De app verstuurt, nadat je akkoord gaat met de voorwaarden, een e-mail naar Jasper en Bas die de aangifte afronden en opsturen naar de belastingdienst. ‘Het wordt je wel erg gemakkelijk gemaakt, die 17,50 euro die het me kost kan me een soort van gestolen worden’, zucht Bob. ‘Had ik deze app vorig jaar al maar gehad. Toen maakte ik een paar fouten bij het invullen en kreeg ik geen rooie cent terug.’
Bas Strikwerda, tweedejaars Accountancy, is ook enthousiast over de functies van de nieuwe tool. ‘Erg gebruiksvriendelijk. De vormgeving is rustig en overzichtelijk en de vragen zijn goed doorgewerkt. Van letters naar cijfers gaat automatisch en alle standaardbedragen zijn al ingevuld. Handig. Via papier weet je niet of je iets fout doet. Dit is een stuk simpeler dan vorig jaar, toen moest ik steeds van alles aan mijn vader vragen.’
De app is alleen bedoeld voor de aangifte over het jaar 2012, maar Jasper en Bas verzorgen via hun website aangiftes tot vijf jaar terug.