Stuko voor leken.

Hot news, ouders lezen mee met wat je op social media uitspookt. Zouden je moeder en je vader wat van je appjes begrijpen? Je huisgenoot snapt wat je bedoelt wanneer je even langs de zaar gaat, of naar de ap omdat daar boon is. Stuko is jullie tweede natuurlijke taal. Het vocabulaire is er samen met het rietpijpies trekken ingegoten.

Stuko, zelf al een afko, is een taal waarin de woorden er stukje bij beetje korter op worden. Je vader zal niet snappen wanneer je het over gepen hebt. Maar er zijn luitjes die zover gaan met afko’s dat er zelfs bij medestudenten en clubgenoten geen lichtje gaat branden. Dan mag je je harige of getekende wenkbrauwen weleens optrekken.

De algemene klassiekers: zelfs je moeder weet waar je uithangt als je het over de GK of de UB hebt

Het is niet voor iedereen weggelegd, die afko’s. Er is ook geen reden meer voor, je hoeft je niet aan 160 tekens te houden, zoals vroeger in een sms’je. Maar we zijn gewoon retelui. Zelfs onze vocalen korten we af.
Natuurlijk hebben we de algemene klassiekers. Zelfs je moeder weet waar je uithangt als je het hebt over de GK of de UB. Maar naast deze ingeburgerde begrippen, is er een breed scala dat de buitenwereld niet kan ontcijferen. Zelfs voor een student die tussen de grachten woont, middenin in een orkaan van stuko-dialecten, zijn er nog raadsels.
Wanneer een medestudent kerstdag afkort tot kadee en college inruilt voor col, krijg ik een allergische reactie in mijn oren. Ik word er bijna een beetje boos van. Je hoeft ook niet op mededogen te rekenen als je komt aanzetten met huiskapla. Zoveel hipper worden huiskamerplanten daar nou ook niet weer van.
Voor mij hou je het gewoon bij je bvo. (Voor mamma’s en pappa’s die dit lezen: biertje voor onderweg). Met de projectgroep spreken we af om te meeten op MKB (Marie KamphuisBorg) om ons onderzoek af te ronden. Het is koud buiten, dus vandaag pak ik het ov. Op MKB haal ik eerst even een cappu. Ik ben de eerste van de groep. Tijd genoeg om door de jongste berichten heen te tippelen.

M’n vader appt meteen terug: steenrijke broek met blw jasje

Mijn huisgenoot deelt een foto in de huisapp.
Hila, appt m’n andere huisgenoot.
‘Heeft er iemand nog wat mela in huis? Weer zo ruk geslapen vannacht’.
Ik: ‘Ik heb nog wel wat liggen.’
In club staat hoe leuk het weer was op de kroeg vannacht.
Kut, toch een beetje last van achterafse fomo.
De projectgroep is aan de late kant. Terwijl ik in m’n kof roer, stuur ik m’n vader een berichtje.
‘Wat heb je uiteindelijk geshopt dit weekend in Amersfoort?’
‘Steenrijke broek met blw jasje.’
‘Nice! Blw is blauw? Dat is zo’n kort woord, dat heeft geen afko nodig.’
‘Pfff, probeer ff hip te doen.’
Ik glimlach. ‘Zoek het maar uit!’
Of, zoals mijn moeder zou hebben geappt: ZHMU.