Tentamentreurnis.

Als je mij treurig wilt stemmen, moet je mijn studenten wegsturen bij een tentamen. Elke toets is het weer raak, want regels zijn regels en surveillanten blijven surveillanten. Het maakt niet uit dat zo’n student mijn lessen op een hoger niveau heeft getild met fascinerende vragen en interessante inzichten, dat ene inschrijfvakje kunnen vinden in Osiris, dat is wat echt telt.

Dertig euro betalen doet de student ook pijn, maar is een stuk beter dan een jaar studievertraging

Dat een kleine administratieve misser buitenproportioneel hard wordt bestraft, maakt ons allemaal verliezers. De Hanze levert in op rendement, docenten krijgen er werkdruk bij en studenten incasseren een retroactieve taakstraf. Als student is het mij ook overkomen. Driehonderd uur in een struikelvak gestoken, iedereen weken van mij vervreemd, om vervolgens te horen dat mijn cijfer niet werd toegekend vanwege zo’n vinkje. Dit was op de universiteit waar ze inschrijvingen pas naderhand checkten, dus de docent had me al verteld dat ik een negen had gehaald. De stressaanval en het totale verlies van mannelijkheid die ik beleefde bij de onderwijsbalie, inclusief braken en tranen, wisten mij uiteindelijk te redden.

Het jaar daarop nam ik plaats in de faculteitsraad en heb ik het systeem kunnen afschaffen. De faculteit had interesse in het boetesysteem dat ik voorstelde. Dertig euro betalen doet de student ook pijn, maar is een stuk beter dan een jaar studievertraging. Laten we het ook aan de Hanze instellen. Dubbele karmapunten als ze vervolgens van die boetepot een paar bomen planten.

Als de colleges en tentamens in 2017 plaatsvinden moet je je dan inschrijven voor de optie 2017? Fout.

Minder rigide regels voorkomt ook dat studenten de dupe worden van een verre van feilloos systeem. Kijk als docent eens met je studenten mee in Osiris. Waar vind je de code voor het vak? Waarom staan er achter die code drie opties? Als de colleges en tentamens in 2017 plaatsvinden moet je je dan inschrijven voor de optie 2017? Fout. Dat jaartal is namelijk het collegejaar. Precies hierop sneuvelden vorig jaar veel van mijn studenten. Ironisch genoeg betrof het een tentamen UX, over de gebruikersvriendelijkheid van systemen. Een bijdrage aan het voorkomen van nodeloos gereserveerde tafels en overbodig geprinte tentamens leveren de regels ook niet, want wij, docenten, raden de studenten aan het begin van het jaar aan om zich meteen voor álle herkansingen in te schrijven.

Davey Schippers is docent op het Instituut voor Communicatie, Media & IT