Ga naar de inhoud

Tenten zijn kut, zelfs gratis tenten

Ik word altijd heel gelukkig van alle nieuwe kindjes die het studentenleven instappen. De stad mag dan in de KEI-week qua drukte van 0 naar 100 gaan, maar het heeft wel iets speciaals. Al die jonge studenten die nog geen idee hebben van alle avonturen die hun kant op komen. Daarom vind ik het extra zielig voor alle internationale studenten die hun avonturen moeten beginnen met een nachtmerrie.
Vorig jaar hielp ik bij de Hanze Pick-up Service. Dat is een dienst die studenten op het vliegveld en het centraal station oppikt en ze helpt om hun huis te vinden. Groningen kan nogal een doolhof zijn en hoewel google-maps een goede hulp is, is spelletjes spelen niet echt leuk als je intens zware koffers bij je hebt. Een beetje hulp kun je dan wel goed gebruiken. Maar er moet dan natuurlijk wel een huis zijn waar je die studenten naartoe kunt brengen.

Als de werkelijkheid lijkt op een wrange grap weet je dat de situatie triest is

Mijn hart brak keer op keer als ik weer een student bij een hostel afleverde. Helemaal kapot van je reis meteen in de stress zitten om een kamer te vinden klinkt niet echt geweldig. Dat was vorig jaar. Dit jaar was het nog erger. Ik hoefde niet eens te helpen om te weten dat er ook nu weer intens veel studenten nog geen plekje hadden. Satire-site De Speld schreef een artikel over hoe het staat met de huisvesting voor internationale studenten. Als de werkelijkheid lijkt op een wrange grap weet je dat de situatie wel heel triest is.
Ik heb me weleens afgevraagd in hoeverre de kamernood te wijten is aan studentenhuizen die liever geen buitenlanders toelaten. Zoals m’n eigen huis. Mijn huisgenoten geven de voorkeur aan Nederlandse studenten. Omdat ze iemand voor langere tijd willen, omdat ze geen zin hebben om Engels te praten, omdat buitenlandse studenten vaak niet kunnen langskomen voor een kennismaking of gewoon omdat de kamer op een onhandig moment vrijkomt. Ik zou kunnen zeggen dat ik met man en macht bezig ga om iedereen te overtuigen dat we de volgende keer een internationale student een plekje moeten geven, maar dat is gewoon niet realistisch.

Ik hoop dat de protesten van de studenten wat opleveren

Wat dan wel de oplossing is? Geen idee.
Ik hoop dat de protesten van de studenten wat opleveren. En het lijkt inderdaad te gebeuren, want de eisen van de studenten worden ingewilligd, althans, de onderwijsinstellingen en de gemeente hebben beloofd om iets te doen. De noodhuisvesting in tenten is inmiddels gratis, volgend jaar worden er minder buitenlanders geworven dan dit jaar, er wordt gekeken welke leegstaande kantoorpanden geschikt zijn voor studentenhuisvesting en het gesprek over het op groei gerichte financieringsmodel van het hoger onderwijs wordt geopend. Klinkt goed, maar daden spreken luider dan woorden. Iedereen verdient een eigen plekje en de noodopvang in de vorm van tenten is niet ideaal. Maandenlang ergens moeten slapen zonder keuken, douche of elektriciteit is niet echt wat je noemt een paleisje waar je gelukkig van wordt. Zelfs niet als het gratis is.

Foto: Luiz Cent