Teo versus studiestress: koud douchen

Als alchemie de zoektocht is naar het recept waarmee je uit lood goud maakt, dan is Teo een cognitieve alchemist. Hij speurt naar legale en onschadelijke middelen en methodes die van loodzware tentamenperiodes gouden tijden maken. In deze jungle van alternatieven beproeft hij deze maand: koud douchen.

Soms komt er iets op je pad dat totaal anders uitpakt dan verwacht. Zo ook tijdens mijn experiment met snelle afval technieken voor de zomer. In het boek ‘The 4-hour body’ van Tim Ferriss, dat vol staat met allerlei lichamelijke hack methoden, vond ik een deel waarbij gesteld wordt dat je door onderkoeling de vetjes letterlijk van je taille ziet wegsmelten. Bingo! De onderliggende theorie van onderkoeling is dat het lichaam de meeste energie verbruikt om op temperatuur te blijven.

webdouche

Bij onderkoeling worden de spieren ingezet om warmte op te wekken. Dit gebeurt door een snelle samenspanning; trillen en rillen. Hierdoor wordt er zoveel energie verbruikt dat je afvalt. Dagelijks drie minuten totale lichamelijke blootstelling aan kou moet genoeg zijn om binnen een paar weken zichtbaar effect te bewerkstelligen. Bij deze methode gebruikt men een bad met ijs.

Ik heb geen bad, wel een douche met koud water. Koud douchen, hoe moeilijk kan het zijn, denk ik bij mezelf. Water uit de kraan is slechts vijftien graden Celsius. Een kwestie van tanden op elkaar en de eerste paar tellen incasseren. Alles voor het wasbordje! Zo gezegd, zo gedaan. Mijn eerste strategie: kraan aan, tot drie tellen en snel onder de douche lopen. Resultaat: gillend en hyperventilerend er onder weg springen en nogmaals proberen met hetzelfde resultaat. Na drie keer dit uitgeprobeerd te hebben, blijft het gewenste resultaat uit. Drie minuten lijken onmogelijk om vol te houden.

Een verhoogd metabolisme produceert hitte en dus weerstand tegen kou

Tijd voor een andere aanpak. Een korte zoektocht in de digitale sferen brengt me bij Wim Hof, beter bekend als ‘The Iceman’. Het schijnt dat deze man in de afgelopen decennia bijna elk record dat te verbreken valt op het gebied van ijs en onderkoeling heeft verbroken. Na meerdere onderzoeken waaronder bij het Radboud ziekenhuis in Nijmegen, blijkt dat Hof zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. Iets wat in de wetenschap voor onmogelijk wordt gehouden. Hierdoor kan hij bewust zijn metabolisme (spijsvertering) tot bijna 300 procent hoger opvoeren dan een gemiddeld persoon. Een verhoogd metabolisme produceert hitte en dus weerstand tegen kou. Ook betekent dit dat je lichaam meer vet verbrand om de temperatuur hoog te houden. Dit alles doet de beste man door volgens een bepaald patroon adem te halen.

De ademhalingstechniek van “The Iceman” gaat als volgt: adem dertig keer diep in en uit. Blijf na de laatste keer uitademen rustig zitten zonder in te ademen. Pas als je het gevoel krijgt dat je echt niet meer kan, moet je diep inademen. Houdt de lucht ongeveer tien tot twintig seconden vast en adem vervolgens weer rustig uit. Herhaal deze oefening nog drie keer. Het idee achter deze yoga-achtige praktijken is dat de grote hoeveelheid zuurstof je lichaam extreem zuivert door doorbloeding en je “fight or flight” mechanisme aanzwengelt. Hierdoor komen onder andere adrenaline, cortisol, dopamine en endorphine vrij.

Schatje, ik ga heel hard hijgen straks. Dat is de Wim Hof Methode en niet iets anders

Ik begin de oefening staand in de badkamer. Mijn vriendin is op de hoogte gesteld van het experiment. “Schatje, ik ga heel hard hijgen straks. Dat is de Wim Hof Methode en niet iets anders.” Tot mijn grote verbazing lukt het me om na het eerste rondje zuurstof bunkeren bijna tweeënhalve minuut vol te houden zonder in te ademen. Mijn hele lichaam tintelt, mijn hoofd voelt licht aan. Ik herhaal nog driemaal de geforceerde hyperventilatie en begin daadwerkelijk te zweten. De koude douche gaat aan, ik loop er rustig onder en voel niets. Ongelofelijk!

Drie weken later heb ik nog steeds geen wasbordje, wel een persoonlijk record van tien minuten koud douchen. Daarnaast is iets heel merkwaardigs gebeurd. Na mijn douche sessies ben ik bijzonder kalm en scherp. Ik kan met een zeer opgewekt gevoel aan mijn werk beginnen. Stress lijkt bijna niet te bestaan. Het lukt me om twee tot drie uur ongestoord door te werken. Wanneer ik moe word, doe ik een rondje van de Wim Hof ademhaling en ben miraculeus super helder, gefocust, vol van energie. Conclusie: zuurstof bunkeren, dat zouden meer mensen moeten doen.

Foto’s: Pepijn van den Broeke