Teo versus Studiestress: Magnesium

Teo is een cognitieve alchemist. Hij speurt naar legale en onschadelijke methodes die van loodzware tentamenperiodes gouden tijden maken. Ditmaal: magnesiumsupplementen.

20171128 Groningen, Teo Test magnesiumpillen

‘Hier neem dit maar, het is goed voor de nachtrust.’ Ik kijk mijn moeder aan.
‘Magnesium, echt ma?’
Ze knikt en kijkt me veel betekenend aan. Wat een onzin, denk ik stiekem, maar ik neem het potje aan. De afgelopen maanden bevind ik me in een web van deadlines, de ene na de andere. Stresslevels zijn hoog en mijn nachtrust is niet al te best. Ik slaap wel, maar droom nauwelijks en ben ’s ochtends bekaf. Geen idee wat er met me aan de hand is. Ik eet gezond, sport veel en probeer zo gestructureerd mogelijk te werken. Maar die rare nachtrust nekt me keer op keer. Of magnesiumtabletten dit gaan oplossen? Ik betwijfel het.
Fast forward naar drie weken later. Mijn energielevels gaan through the roof, ik slaap als een roos en heb de meest bizarre dromen. De stress is ver te zoeken ondanks de toegenomen hoeveelheid werk. Ik kan het bijna niet geloven, maar het enige wat ik veranderd heb aan mijn levensstijl is magnesium innemen voor het slapen gaan.

Man, ik weet niet of het door die pillen van je komt, maar ik droom als een malle. Hele rare, vreemde dromen

Voordat ik de wetenschap induik, besluit ik een praktische test uit te voeren met mijn vriendin als laboratoriumrat. Ik geef haar een magnesiumpil voordat we naar bed gaan. Ook zij heeft last van stress en hoge werkdruk. Daar waar ik binnen vijf minuten in slaap val, blijft zij uren wakker. Ze gelooft niet zo in supplementen, wat het experiment nog beter maakt. Het placebo-effect is op deze manier kleiner.
Na drie dagen magnesium vind ik het tijd voor een tussenstand. Ervaart ze nu wel of niet een verandering in wat voor opzicht dan ook?
‘Man, ik weet niet of het door die pillen van je komt, maar ik droom als een malle. Hele rare, vreemde dromen.’
Of ze zich daar beter of slechter door voelt, weet ze wel.
‘Ik ben beter uitgerust en slaap volgens mij ook beter. Het is echt heel raar dat dit supplement zo’n hevig en direct effect heeft.’
Snel naar de wetenschap. En wat blijkt? Professor Guosong Liu, directeur van het Centrum voor Leren en Geheugen aan de Tsinghua Universiteit in Beijing, China, heeft in 2010 onderzoek gedaan naar hoe magnesium de kracht van het brein beïnvloedt. De resultaten, verkregen uit experimenten met ratten, wijzen uit dat het supplement bijzonder veel bijdraagt onze brainpower.

Magnesium werkt op het zenuwstelsel en de spieren. Een hoge dosis in het bloed zorgt voor een ontspannen lijf

Zo zijn de labratten, die hoge concentraties magnesium in hun eten krijgen, sneller in het oplossen van doolhoven en puzzels. Zowel hun lange- als korte-termijngeheugen gaan er beduidend op vooruit. Vergelijkbaar met mijn eigen bevindingen dus. Maar hoe werkt dit mineraal, vraag ik me af. En waarom krijg ik er zulke levendige dromen van? Enkele onderzoeken lezen later en ik heb mijn antwoord. Magnesium werkt op het zenuwstelsel en de spieren. Een hoge dosis in het bloed zorgt voor een ontspannen lijf. Dit betekent minder stress, een diepere slaap waarin de REM-fase langer duurt (dat is de fase waarin we dromen).
Klinkt als een wondermiddel. Volgens het voedingscentrum zit het veel in volkorenbrood en granen. De dunne darm neemt het mineraal op. Het probleem is dat ons lichaam magnesium ook weer snel afbreekt, waardoor slechts weinig magnesium doorstroomt naar het brein. Supplementen zijn daarom een goed alternatief om de magnesiumwaarden in ons bloed hoog te houden.

Vooral in de eerste weken gaat er een beerput aan onverwerkt onderbewustzijn open in je dromen

Verwacht geen wonderen, maar zet je wel schrap ’s avonds. Vooral in de eerste weken gaat er een beerput aan onverwerkt onderbewustzijn open in je dromen. Je moet er maar tegen kunnen. Het is bijna psychedelisch, dus goed nieuws voor de psychonauten onder ons. Gratis trippen en beter presteren. Dit houdt ook in dat stress- en angstlevels omlaag gaan. Logisch, want je verwerkt psychologisch je angsten.
Ik kan het bijna niet geloven. Dit is dus een parel van een stofje, dat op legale en onschadelijke wijze je prestaties verhoogt. Want wat is er beter tegen studiestress dan een kalm zenuwstelsel en een ontspannen lijf? Niets natuurlijk. Rust en kalmte zijn de zen-staat waaruit cognitieve magie ontstaat. Neem echter niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid. Daar krijg je spetterpoep van.

Foto’s: Pepijn van den Broeke