Ga naar de inhoud

Teo versus studiestress: Yoga

Teo is een cognitieve alchemist. Hij speurt naar legale en onschadelijke middelen en methodes die van loodzware tentamenperiodes gouden tijden maken. Deze maand probeert hij yoga.

teo test

Sinds een maand schrijf ik een serie voor het Groningse stadsblog Sikkom: Teo’s yoga-challenge. Het doel is om in tien weken de split onder de knie te krijgen, maar dit terzijde. Na vier weken yogatraining begint me op te vallen wat een intens effect de oefeningen op mijn prestaties en gemoedstoestand hebben.

Yoga
Ik ben kalmer, heb weinig moeite mijn focus voor langere tijd te behouden en ben verbaasd over de innerlijke rust in mijn hoofd. Als ADHD’er spookt er van alles tegelijkertijd door mijn geest. Na een uur yoga is het echter stil. Reden genoeg om op onderzoek te gaan.
Via een cheesy blog over de Indiase bewegingskunst kom ik onverwachts uit op een aantal wetenschappelijke artikelen. Uit de gepresenteerde data kan ik een aantal conclusies trekken die van toepassing zijn op de verbetering van studeren voor tentamens, het schrijven van essays en het verminderen van stress.

Fight-or-Flight-modus
Het studentenleven is misschien wel de leukste tijd van je leven, maar echt ontspannen is het niet. Weinig slaap, hoge werkdruk en de drang om je sociale contacten te onderhouden, zorgen voor een uitputtingsslag. Wanneer de stress te hoog is, zoals tijdens tentamenperiodes, kom je in een fight-or-flight-modus. Je bent scherp, maar daardoor ook snel geïrriteerd en onrustig.
Mentaal tot rust komen, kan lastig zijn. Uit het onderzoek Health Impacts of Yoga and Pranayama: A State-of-the-Art Review van Pallav Sengupta komt naar voren dat yogasessies van een uur de bloeddruk naar beneden halen, de hormonenspiegel stabiliseren en hierdoor lichamelijke rust en balans brengen.

Focus
Lekker in balans zijn, is één. Je goed kunnen concentreren is iets anders. In het artikel The Acute Effects of Yoga on Executive Function van Gothe en McAuley vergelijken de wetenschappers de effecten van yoga, hardlopen en aerobics op de cognitieve capaciteiten van studenten. Vlak voor een test een half uur hardlopen levert weinig verbetering op, net zo min als dertig minuten aerobics. Maar de proefpersonen die een half uur aan yoga doen, presteren significant beter. Hun reactiesnelheid en concentratie zijn hoger dan bij de andere groepen.

Thank God for YouTube
Geïnspireerd door deze uitkomsten probeer ik een aantal oefeningen uit om te kijken of ik dezelfde positieve effecten kan ervaren als na een les. Voordat ik naar m’n kantoor ga om een dag keihard te bikkelen, rol ik een dekentje uit in mijn kamer. It’s yoga time!
Na een aantal minuten kom ik erachter dat ik geen idee heb wat ik moet doen. Gelukkig is daar meester yogi YouTube. Het geniale idee om te zoeken op yoga tijdens tentamens, resulteert in meerdere hits. Vooral de blonde dame van Ekhart Yoga biedt meerdere goede poses. Weliswaar in het Engels met een dik Nederlands accent, maar dat maakt het extra schattig.

pvdb20170228-6330 (562x1400)

Twisten
Tijdens studeersessies zit je lange periodes achter elkaar in een opgekropte positie. Niet heel chill voor je ruggengraat en nek. Twisten is daarom een goed oplossing volgens de mevrouw van Ekhart Yoga. Gewoon lekker rechtop zitten in je stoel en met een rechte rug draaien naar links. De pose even vasthouden en vervolgens de andere kant pakken. Telkens rustig blijven doorademen.
Al na drie keer voel ik een deken van rust over me heen komen. Warme tintelingen kruipen over m’n lichaam. Maar dat is niet alles. De instructeur doet nog een aantal andere oefeningen voor. Simpel je schouders draaien, naar voren en vervolgens naar achteren. Daarna je vingers in elkaar strengelen en je armen voor je uitstrekken.
Het voelt lekker en ik besluit de oefeningen ook gedurende de werkdag door te zetten. Eén keer per uur is de beste ratio volgens mijn YouTube-sensei, maar dat vergeet ik. Uiteindelijk kom ik op een totaal van vier rondjes uit. Na iedere sessie voel ik een fijne kalmte.

Conclusie
In de anderhalf jaar dat deze rubriek loopt, zijn meerdere technieken de revue gepasseerd. Van vasten en mediteren, tot push-ups en hyperventileren. Met yoga lijkt alles op z’n plek te vallen. Al die methoden komen in deze Indiase bewegingskunst samen. Het mooiste is dat je ze tegelijk of apart kunt gebruiken. Vet chill!

Foto’s: Pepijn van den Broeke