Teo versus Studiestress: Zelfdiscipline

Teo is een cognitieve alchemist. Hij speurt naar legale en onschadelijke methodes die van loodzware tentamenperiodes gouden tijden maken. Ditmaal: de kunst van zelfdiscipline.

Deze rubriek bestaat twee jaar. Wat ooit een heel nieuw universum aan excentrieke en esoterische methodes leek, is langzamerhand een lifestyle geworden. Elke keer dat ik iets nieuws ontdek, pas ik het toe. Zelden stap ik van een idee af, integendeel, het wordt deel van m’n dagelijks leven. Van zestien uur vasten per dag en mediteren in de ochtend, tot koud douchen door de week en steevast minimaal zevenenhalf uur slaap per nacht pakken.

Je zet je wekker om zes uur en wanneer het alarm afgaat sta je op

Soms vragen mensen me hoe ik zoiets volhoud, hoe ik elke keer weer zonder moeite een verandering toepas. Voor mij is dat zo klaar als een klontje. Word ik er productiever van en voel ik me er beter door? Ja? Mooi, dan is dit de nieuwe standaard. Het kost tijd en moeite om het op de rails te krijgen, dat sowieso, maar als het routine is geworden, kijk ik er niet meer naar om. Het kost me geen mentale kracht meer.

Groningen 20181205. Teo test: vroeg opstaan

Zelfdiscipline
Maar hoe krijg je die routine als je niet om de zoveel weken een stuk moet schrijven over het verbeteren van je mentale en fysieke prestaties? Hoe houd je een nieuwe gewoonte aan, zelfs wanneer er dagen zijn dat je liever maar in je eigen ellende zwelgt? Het antwoord is zelfdiscipline. Hoe je dat opbouwt? Door vroeg op te staan. Zo simpel kan winnen zijn. Je zet je wekker om zes uur en wanneer het alarm afgaat sta je op. Je drinkt een glas koud water, doet tien push-ups en pakt het to-do-lijstje met maximaal vier taken, die je de avond daarvoor hebt opgesteld. Bijvoorbeeld de eerste twee hoofdstukken van het studieboek lezen. Of tien ideeën op papier zetten die je een dag later zult uitwerken voor je werkgroep.

Vroeg opstaan
Maar daarvoor hoef ik toch niet vroeg voor op te staan? Jawel! En ik zal je vertellen waarom. Volgens ex-navy-seal Jocko Willink, auteur van het boek Discipline Equals Freedom, is het belangrijk om je dag te starten met een win. Vroeg opstaan is de eerste overwinning van de dag. Niemand wil zijn warme dekens verlaten voor het ochtendgloren. Niemand, behalve jij. En daarmee heb je al een voorsprong op de rest van de wereld.

Ik sta nu al drie maanden om kwart voor zes op. Het is fijn om wakker te zijn in een slapende wereld.

Is het lastig en onplezierig? O ja, zeker wel. Loont het dan wel om dit te doen? Driemiljoen procent. Ik pas deze methode toe vanaf het moment waarop ik Jocko’s boek las. Ik sta nu al drie maanden om kwart voor zes op. Het is fijn om wakker te zijn in een slapende wereld. Geen appjes, geen facebookupdates, geen telefoontjes. Alleen stilte en rust. Weet je nog hoe dat voelt? Ik was het vergeten.

Productiviteit
Sinds deze nieuwe aanpak is mijn productiviteit met vijfhonderd procent gestegen. Ja, je leest het goed, ik krijg vijf keer meer gedaan als daarvoor. Dat komt omdat ik alle irritante moetjes al voor de lunch gedaan heb. Meestal begin ik met de grootste taak die ik die week af moet hebben. Die deel ik op in vijf kleine taken, zodat ik elke dag een stukje verder kom.

Ga nu niet cold turkey elke dag supervroeg uit de veren nadat je tot diep in de nacht hebt lopen feesten. Dat helpt niet

Als de grootste draak van de dag geslacht is, ga ik over op de volgende en zo verder. Belangrijk is om niet te veel op je to-do-lijst te hebben. De eerste takenlijst die ik ’s zondags schrijf bestaat uit de hoofdtaken van de daaropvolgende week. Die breek ik op in vier hoofdtaken per dag zodat ze te behappen zijn. Als je elke dag een beetje doet, kun je dikke doei zeggen tegen werkstress, studiestress, deadline mayhem.

Langzaam opbouwen
Ga nu niet cold turkey elke dag supervroeg uit de veren nadat je tot diep in de nacht hebt lopen feesten. Dat helpt niet. Pak eerst maar eens drie dagen in de week dat je vroeg naar bed gaat. Probeer minimaal zeven uur slaap te pakken. Maak de avond van tevoren je lijstje met taken en zet alles klaar zodat je in de ochtend niet te veel beslissingen hoeft te nemen, maar gelijk aan de slag kunt. Bekijk aan het einde van de week je resultaat. Do the math and thank me later.

Foto’s: Pepijn van den Broeke