Test: Welke alcoholvrije IPAs zijn het lekkerst?

Alcoholvrij bier wordt steeds populairder, net als speciaalbier trouwens. Hoogste tijd dus om die twee categorieën eens te verbinden voor de grote HanzeMag nul-punt-nul IPA-test. Welke alcoholvrije IPA’s smaken net zo lekker als the real thing? We zochten het voor je uit! Met een bieraanbieding houden we geen rekening, we willen ze (vrijwel) allemaal testen. Van het meest platte merk, Bavaria, tot aan hipstertoppers als Punk IPA van brouwerij Brew Dog.

Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan mijn carrière als subjectieve testkoning van HanzeMag. Wat ooit begon met een knipoog en respect voor het cultureel erfgoed van Groningen – de eierballentest – groeide uit tot een terugkomend genre. Altijd maar weer de zoektocht naar wat het beste is. Of dat nu sushi, gin-tonic, friet, budgetbier, hipsterpizza, of de gouwe ouwe oliebol is.

We beoordelen smaak, geur, looks en de factor X, oftewel zou je dit biertje in de kroeg bestellen?

‘Je mag zelf beslissen wat het onderwerp van je laatste test is, Teo. Maak er maar iets moois van en zorg dat het bij je past’, zegt de hoofdredacteur. Oei, dat is een bijzonder grote vrijheid. Niet dat ik me ooit beperkt heb gevoeld, maar wanneer iemand je vertelt dat je alles mag doen wat je maar wilt dan denk ik gelijk aan… Precies, alcoholvrij speciaalbier!

IPA om precies te zijn. Want ja, er zijn maar weinig soorten bier die fris, fruitig en megahipster zijn. Bovendien was de IPA in mijn pre-alcoholvrije bestaan een favoriet. Gelukkig delen Chris, Thom, Eric, Cas en Freek deze passie uitbundig. De jury is daarmee gemakkelijk samengesteld. De criteria zijn simpel. We beoordelen smaak, geur, looks en de factor X, oftewel zou je dit biertje in de kroeg bestellen?
Om de test zo grondig mogelijk aan te pakken hebben Freek en ik acht soorten IPA à la 0,0 procent in huis gehaald. We testen blind, wat inhoudt dat ik achter een zwart scherm de biertjes in een bekertje serveer aan de jury. Alleen fotograaf Jasper Bolderdijk en ik weten welke IPA wordt getest. De jury moet het doen met het alfabet.

A
‘Nou, dit begint al goed. Dit ruikt naar kattenpis, ruik maar!’
Thom haalt z’n neus op en wenkt zijn medejuryleden, die hun neus in het bekertje mogen stoppen.  ‘Ja, dit is echt een laffe IPA’, zucht Chris. ‘Het is veel te waterig, het heeft geen bite en al helemaal geen smaak.’
De rest knikt instemmend. Wat een teleurstellend begin.
Cijfer: 4,3

B
Volgens Cas is het geheime ingrediënt van IPA nummer twee Taxi.
‘De frisdrank, niet de film.’

Ja, het is een zoet biertje, maar tegelijkertijd heeft het ook een bittertje. Netjes.

De term ranja valt verdacht vaak en wederom zie ik de gezichten van mijn juryleden vertrekken. Freek en Chris weten wel een positieve noot aan de discussie te voegen.
‘Ja, het is een zoet biertje, maar tegelijkertijd heeft het ook een bittertje. Netjes.’
Chris: ‘Het is een aparte IPA. Fruitig en niet voor iedereen.’
Cijfer: 6

C
Het lijkt of de random volgorde waarop ik de koude IPA’s uit de koelkast trek op één of andere manier toch een stijgende lijn vertoont. Het derde biertje verrast de jury aangenaam. Het is iets beter dan de vorige twee.
‘Hier kun je wel de hele avond van doordrinken’, zegt Chris.
‘Eindelijk eentje die niet zo godsgruwelijk zoet is’, zegt Freek en drinkt in één teug z’n bekertje leeg. Thom en Eric wijzen erop dat de smaak toch verdomde snel weg is na een slok.
‘Tja, je mist toch echt de alcohol’, zegt Cas.
Cijfer: 6,8

D
Ik geef de boys een tussendoortje bruiswater. Even de smaakpupillen spoelen om met een frisse tong te beginnen aan de volgende ronde Indian Pale Ale. Of eigenlijk is het IPfA, Indian Pale fake Ale… Dat er geen alcohol inzit blijkt niet echt uit te maken voor de sfeer. De gesprekken gaan al alle kanten op. Een onderwerp blijft wel verdacht lang rondhangen: hebben vogels piemels?
‘Cloaca’s toch?’, hangt Cas de Slimste Mens uit. Freek zoekt het op via zijn Google Assistent. Ondertussen schenk ik het vierde biertje in. Tijdens het geouwehoer door neemt de vakkundig subjectieve jury een slok en valt stil.

Het ruikt naar kattenbak en dat rare lichte kleurtje… gadver

‘Dit’, fluistert Eric, ‘smaakt alsof er echt alcohol inzit.’
‘Dit is vast een grap van Teo’, roept Freek. ‘Altijd weer stiekem eentje met alcohol ertussen gooien.’ Vier paar ogen proberen me te laten bekennen.
‘Het is gewoon nul-punt-nul, hoor’, roept Jasper kalm vanachter zijn lens.
Cijfer: 9,5

E
De lucky streak aan oplopende kwaliteit en euforie lijkt afgelopen te zijn. De bekertjes van biertje nummer vijf blijven halfvol achter.
‘Dit is echt te goor.’ Thom drukt het biertje zover mogelijk van zich af.
‘Het ruikt naar kattenbak en dat rare lichte kleurtje… gadver’, zegt Eric.
‘Gek genoeg valt de smaak wel mee’, vindt Chris.
‘Deze ga ik sowieso niet in de kroeg bestellen.’ Freek schudt zijn hoofd en geeft me het bekertje terug. ‘Hier, hou maar.’
Cijfer: 2,7

F
Het thema cloaca’s is weer vol aan.
‘Sommige vogels zoals de struisvogel en de flamingo hebben een uitschuifbaar geslachtsdeel’, concludeert Freek na een diepgaande onderzoek op het wereldwijde web. Ondertussen zijn we bij biertje nummer zes aangekomen. Hierna nog twee te gaan. De juryleden hebben er niet veel zin meer in zo te zien.
‘Ik zit echt vol van die meuk’, zucht Chris.
‘Deze is ook niet al te best. Het smaakt zoals het ruikt.’ Eric legt zijn bekertje zo goed als vol weg.
Hoe ruikt en smaakt ie dan? Cas: ‘Naar kattenvoer!’
Cijfer: 4,5

G
Verdacht veel katreferenties. Hoe kan dat toch?
‘Die citrussmaak die ze proberen op de pompen komt gewoon in de buurt van de geur van kattenbak’, lacht Chris.
Ja en dat terwijl al dat hop oorspronkelijk bedoeld was om het bier langer houdbaar te maken. Maar goed, genoeg gelul. Nog twee te gaan. Wat vinden jullie van deze?
‘Zoet, weeïg, zure limonade. En ja, toch weer een beetje kattenpis.’
Cijfer: 4

H
Ondertussen voel ik me aardig bezwaard en dank het universum dat mijn juryleden nog maar één biertje moeten proeven. Het lijkt allemaal een grote martelgang.
Damn, hier zit een lekker kick in! Dit is nog best lekker.’
Chris: ‘Heel kruidig en zeer smaakvol. Bijzonder!’
De stemming is ineens weer omgeslagen.
‘Ik vind dit biertje eigenlijk wel het beste’, zegt Cas. ‘Niet omdat ie uitblinkt, maar omdat het niet te hard z’n best doet iets te zijn wat het niet is.’
Cijfer: 9,4

 

Eindresultaat
Het eindresultaat lijkt duidelijk. Van de acht IPA’s die we hebben getest, overleefden er slechts twee de strenge smaakpolitie. Biertjes D en H staan aan kop. Een echte nek-aan-nek-race. Wanneer ik de etiketten één voor één onthul onder de luide beats van producer Filmmaker juichen de juryleden. Aangezien de eindcijfers van de twee winnende IPA’s zo verschillen met de nummer drie besluiten we unaniem beide biertjes tot winnaar uit te roepen.

A – Bavaria IPA

B – De Leckere Premium Organic

C – CraAzy IPA van brouwerij Muifel

D – NONnetje van brouwerij Jopen WINNAAR!

E – Punk IPA van brouwerij Brew Dog

F – Sea Salt IPA van brouwerij Snorkelers

G – 2 + 3 IPA van brouwerij Riegele Liberis

H – Non IPA van bouwerij vandeStreek WINNAAR!

Disclaimer: alle IPA’s in deze test bevatten een klein beetje alcohol van 0,5 procent of minder.
Ben je verdrietig dat Teo ophoudt met z’n testen? Vrees niet, Freek Niemeijer neemt het van hem over. Zo blijf je up-to-date met alles dat beter is dan de rest. Jahaa, béter hè!

Foto’s: Jasper Bolderdijk