Ga naar de inhoud

Tijd voor de herovering van jezelf

Marie: 'De eerste todo-lijstjes worden alweer gemaakt'We praten niet meer met elkaar, we appen. We vragen niet meer de weg aan dat lieve omaatje bij de bushalte, want we hebben GPS op onze telefoon. Ons sociaal contact gaat niet meer face-to-face, het gaat van kwaad tot erger, toch? Angst voor technologie, smartphones, de sociale media en alles wat daarbij komt kijken, oftewel technofobie, is aan de orde van de dag. Afgelopen zondag was er in het VPRO-programma Tegenlicht de aflevering De Herovering van het Nu te zien. Nu ga ik geen review geven van deze uitzending, maar ik merkte op dat het perfect aansloot op de technofobietendens. Daarin ligt de focus op negatieve sociale fenomenen van de smartphone, de sociale media et cetera. Hé, zijn we de voordelen van technologische vooruitgang vergeten? Ik zeg niet dat smartphones, whatsapp en wat dies meer zij geen negatieve kanten hebben, maar de positieve kanten zijn flink ondergesneeuwd.
Is het niet zo dat eenzaamheid en andere nadelige sociale fenomenen (zoals internetpesten) niet zozeer met de technologie te maken hebben als wel met de mensen zelf? Het is makkelijk om je te verschuilen achter je smartphone. Kritisch naar jezelf kijken is stukken moeilijker. Niet de technologie is de veroorzaker van sociale fenomenen, dat zijn de mensen die de technologie gebruiken.
De herovering van het nu. De technologie is onderdeel van het nu, dus we kunnen beter oproepen tot de herovering van jezelf! Stop met het je verschuilen achter de technologie. Stop met het misbruik van technologie als excuus voor de lelijke kanten van de mens. Agressiviteit bij jongeren door gamen? Pesten via whatsapp en facebook? Hiervoor is geen herwaardering van de technologie nodig, maar van het gedrag van de mensen die haar gebruiken.

Iedere week schrijft Marie van Linschoten, derdejaars Theatervormgeving, over haar ervaringen binnen en buiten Academie Minerva.