Tips voor eerstejaars van een oude rot.

Wat moet je doen om het eerste jaar goed door te komen? Lees de meesterlijke tips voor eerstejaars van de net afgestudeerde Pabo-student Harm Jaap Meinders.

Ik heb een blauwe maandag Communicatie gestudeerd. Dat is lang geleden, toen ik nog braaf was. Zo braaf dat ik alle boeken van de boekenlijst kocht. Ik was zo’n 400 piek kwijt. Aan het eind van dat leerzame jaar concludeerde ik dat ik hooguit vier van de twaalf boeken had opengeslagen. Nog steeds zie ik de twee boeken voor me die zelfs nog in plasticfolie zaten.
O, was ik maar slimmer geweest. Ik had kunnen aankloppen bij ouderejaars. Die weten welke boeken je in het eerste jaar nodig hebt en welke later in de studie nog eens van pas kunnen komen.
Ik had kunnen wachten op de eerste colleges om docenten te vragen of je uit de voeten kunt met een oude druk. Die is soms voor een prikkie te koop en vaak net zo prima.

Koop medestudenten om
Dat is mijn eerste advies aan nieuwe studenten: wacht met boeken kopen. En wanneer je ze koopt, koop dan oude uitgaven. Mochten er hoofdstukken in de nieuwe druk zitten die je echt nodig hebt… koop dan voor een bak koffie een brave medestudent om die je kopietjes wil laten maken.
Misschien ben je geen koopjesjager, zoals ik, maar je bent wel student, dus arm. Daarom nog een tip: ga niet naar de winkel, maar ren virtueel naar een webshop (razendsnel en kortingsbereid).
Ik ben ouderejaars, bijna afgestudeerd en door de wol geverfd. Dé man voor de fijnste tips voor eerstejaars. Hier komen er nog een paar.

Word vriendjes met docenten
Verken je territorium, want de Hanze is een doolhof. Plof niet neer bij de eerste de beste studieplek omdat je klasgenoot daar toevallig zit. Houd afwisseling en ga aan de wandel. Wandelen is als koffie voor het brein. Je krijgt er goede ideeën door, je ontmoet nieuwe plekjes en misschien loop je zomaar de ware tegen het lijf.
Ga niet net als iedereen tussen twaalf en één naar de kantine. Dan is het kneiterdruk. Wees slim en ga ietsjes eerder of later. Scheelt weer wachten in de rij.
Word vriendjes met de docenten. Voel je een klik met de docent? Buit dat volledig uit! Ze zijn ervoor en ze vinden het nog leuk ook. Heeft u een fijn weekend gehad meneer, mevrouw? Deze tactiek betaalt zich uit wanneer je je werk binnenkort net twee minuten ná de deadline inlevert. En zeg nou zelf: vriendelijkheid kost toch niets?

Praat met iedereen
Tijdens het introductiekamp moet je je grenzen kennen. Iedereen vindt je tof als je lekker meedrinkt, maar als je als eerste kotsend boven het toilet hangt, kan het zomaar zijn dat je dat in de vorm van flauwe grappen nog een flinke tijd over je heen krijgt.
Ook een wijze raad: maak met iedereen een praatje. Wie weet kan die ene klasgenoot je later nog een samenvatting geven voor dat moeilijke tentamen.
Over klasgenoten gesproken. Kijk goed om je heen. Niet elke medestudent heeft het in zich om je vriend te worden. Kijk goed met wie je een goede band zou kunnen opbouwen. Studietaken verdelen levert je enorm veel tijdwinst op. En tijdwinst geeft je de ruimte om eens een extra biertje te pakken of om ’s ochtends een tweede keer op snoozen te klikken.

Op woensdag keihard genieten
O, ja, ook belangrijk: let op je ritme. Heb je een collegerooster waarin je de ene dag om half negen moet beginnen en de andere om kwart over twee? Let er dan op dat je niet pas om twaalf uur je bed uitrolt. Bedenk van tevoren wat je die ochtend voor nuttigs zou kunnen doen, al is het maar stofzuigen. Mijn weekstudieritme is uitslapen in de weekends en op woensdag keihard van m’n studententijd genieten.
Maar de allerbelangrijkste tip is dat je het samen moet doen. Studeren doe je niet alleen. Samen sta je sterker en heb je die P zo in de pocket. Want geloof me, wanneer je je P hebt gehaald, dan ziet de wereld er een stuk mooier uit.