Ga naar de inhoud

UB-debat ontspoort: eigen student eerst!

OIedere tentamenperiode mopperen studenten van de Rijksuniversiteit dat te veel hbo-studenten te veel studieplekken bezet houden in de Universiteitsbibliotheek. (De rest van het jaar kun je in de UB een kanon afschieten en een speld horen vallen, maar oké, het is best druk die paar weken.)
Voor de beginnende dorpspompjournalist is dit alles een heerlijk thema: het is razend eenvoudig om een corporaal type te vinden dat in volle glorie zijn variant op ‘eigen student eerst’ in een microfoon wil uitbraken. Vervolgens verklaart Rooie Rinus, die in zijn werktijd iets op de UB doet, dat de UB er voor iedereen is, hetgeen grif wordt beaamd door de bestuurders van universiteit en hogeschool.
Prima, een stukje free publicity voor de UB, de RUG, de Hanze en alle studentenverenigingen die op Vindicat willen lijken.
Maar vandaag is het anders. De Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV), de grootste fractie in de medezeggenschapsraad van de Hanzehogeschool, suggereert dat het UB-verbod voor hbo-studenten morgen kan worden ingevoerd en springt in de bres. En warempel, De Telegraaf pikt het nieuwtje op. De Telegraaf, de krant voor de Nederlander die zo hard werkt dat hij geen puf meer heeft om zich in wat dan ook maar te verdiepen. De Telegraaf doet er dus het gebruikelijke smakelijke schepje vooroordelen bovenop (hbo’ers vinden het tof om tussen echte studenten te zitten) en een rel is geboren.
Een rel van niks, dat dan weer wel. HSV-concurrent Lijst STERK beticht de HSV van een oude politieke truc: pook een gerucht op tot probleem, hul je vervolgens in de gedaante van edele strijder tegen het onrecht en verschijn ten slotte glorieus als reddende engel ten tonele. Want, zo stelt Lijst STERK, de HSV weet drommels goed dat niemand hbo-studenten de toegang tot de UB wil weigeren.
Dat zou natuurlijk kunnen, maar hoe weet Lijst STERK dit zo zeker? Is Lijst STERK de waard die z’n gasten niet vertrouwt? Je zou er achterdochtig van worden. Misschien zoekt Lijst Sterk wel net zo gretig de aandacht als de HSV.
Nou, bij dezen en graag gedaan.

By the way, de UB ís en blíjft,  zoals altijd en eeuwig, toegankelijk voor hbo-studenten, middelbare scholieren en leden van de hogeschool voor ouderen. Weet je wat? Voor iedereen.