UNDERGRUNN, oktober: de cultuurpodcast van Groningen!

Een nieuwe UnderGrunn betekent een (ondanks alle coronamaatregelen) best volle agenda van toffe culturele evenementen die je kunt bezoeken in Stad gedurende de maand oktober. Luister naar onze podcast om te weten waar je komende maand terecht kunt!

Te gast bij ons in de studio is Jorine Witte. Jorine is naast haar werk bij muziektech-bedrijf Chordify al jaren een spin in het web als we het hebben over bijzondere films en evenementen erom heen. Zo is ze één van de oprichters van Kino Klandestino, dat op geheime locaties hele toffe projecties verzorgt. Daarnaast is ze nauw betrokken bij openluchtcinema Zienemaan & Sterren.

Forum
Ben je al in het Forum geweest? Ja, dat gigantische gebouw achter Vindicat inderdaad. Nee? Man, man, man, get a grip! Al is het Corona-tijd, dan nog kun je gewoon doordeweeks even een kijkje nemen in een van de mooiste architecturale pareltjes van Groningen. Tip: je kunt er zelfs chill studeren. En als je er dan toch bent… Hier een aantal dingen die je tussen het essay schrijven en tentamens blokken door kunt doen. Wat dacht je van een hele tentoonstelling over de Art of Aardman? Ja dat is dus van stop-motion creator Aardman, de maker van onder andere Shaun the Sheep, het schattige, slimme en avontuurlijke schaapje. ‘Ik vind stop-motion dus echt helemaal niets’, lacht Jorine. Heb jij een andere mening, dan is dit je kans om het van dichtbij te bekijken. Je kunt je tijd ervoor nemen, aangezien de expositie tot 31 december loopt. Kosten: 12,50 euro.

Daarnaast heeft het Forum iets moois in petto voor alle James Bond fans. Vanaf 6 oktober vertoont Images (de bioscoop in het Forum) een aantal klassiekers zoals Dr. No, From Russia With Love, Goldfinger en You Only Live Twice. Waarom? ‘Nou, er komt natuurlijk een nieuwe Bond-film aan: No Time To Die’, weet onze gast te vertellen. De première is in november, maar in de aanloop daar naartoe kun je in the mood komen met de golden oldies waarin Sean Connery de show steelt, harten breekt en bad-guy-ass kickt. Jorine is helemaal fan en weet Irie en mij over te halen om in ieder geval één old-school Bond te gaan bekijken. Naar welke ga jij? Check zelf welke datum je uitkomt.

O’lle Grieze
Woon je net in Grunn, of ben je een echte Stadjer die de O’lle Grieze aan de Grote Markt voor lief neemt? Dan is dit je kans om daar verandering in te brengen. Want maandag tot en met zaterdag kun je van 10.00 uur tot 17.00 uur ieder uur een rondleiding krijgen van de torenwachter. Ja zelfs zondag kun je de Martini Toren beklimmen van 12.00 uur tot 16.00 uur. De rondleiding duurt 45 minuten. Je dient voor een rondleiding te reserveren. Irie moet lachen ‘Ik hoor de beiaardier altijd hele hippe tunes spelen. Daar sta ik soms wel van te kijken.’ Nou, ga ‘m opzoeken! Kosten: E6,-

Studium Generale
Wil je uitgedaagd worden met nieuwe manieren van denken, toffe ideeën, of gewoon luisteren naar coole wetenschappers die over de meest bizarre onderwerpen praten? Dan is Studium Generale the place to be. Op dinsdag 6 oktober bijvoorbeeld kun je in het Academiegebouw luisteren naar een lezing van Eric Bergshoeff over The Origin of Time. Wat is tijd, waar komt dit concept vandaan? Eric Bergshoeff is een professor in Theoretical High-Energy Physics. Ja ja, een mond vol. En al geeft hij les aan de Rijksuniversiteit, Studium Generale is een samenwerking met zowel de uni als de Hanzehogeschool. Daarom zijn de lezingen voor alle studenten gratis, dus grijp je kans. Link evenement.

Vera
Onze gast heeft een hele mooie tip op haar lijstje. ‘Corijn van Mazijk is een multi-instrumentalist die supergoed gitaar, ukulele, banjo en noem maar op kan spelen. Hij heeft een solo-optreden in de grote zaal van Vera. Ik denk dat het heel mooi gaat worden, want ik ken zijn muziek en die is perfect voor een intieme setting.’ Fun fact: Corijn verkaste naar een blokhut in the middle of nowhere toen de lockdown in maart van start ging. Met niets anders dan wat basics, zijn laptop, een microfoon en een ukulele maakte hij een album genaamd Covid-19 Recordings. In een interview vertelt de Groninger dat hij met zijn korte nummers kleine portretjes van de locatie waar hij zich bevindt probeert vast te leggen. Op 15 oktober kun je ‘m live zien optreden. Uiteraard op gepaste afstand. Kosten: 5 euro.

Simplon
Nu we het toch over concerto’s hebben… Je kunt op 17 oktober terecht bij Simplon voor de tweede avond met Jack and the Weatherman. Het Haarlemse duo maakt lekkere country, indie, poppy tracks. Ze begonnen eerst met het opnemen van muziek in de studio The Cave of No Shame. Dat viel in de smaak en ze hebben pre-COVID veel getoerd door Europa en op festivals als Sziget opgetreden. In 2019 ontvingen ze hun eerste gouden plaat voor het nummer Till The Sun Comes Up. Jorine, dit is echt een band voor jou. ‘Ik heb nog nooit van ze gehoord, maar ben nu wel heel benieuwd!’ Irie lacht. ‘Ik ook man, je weet het wel te verkopen.’ Als je nu nog twijfelt… De avond ervoor is al uitverkocht en je kunt alleen online tickets verkrijgen. FOMO? Je reserveert bij Simplon een tafel van 2, 3 of 4 personen. Kosten: E11,-

Stadsschouwburg & De Oosterpoort
Wil je iets anders dan musea, film, of livemuziek? Ga dan eens een keertje naar het theater! Onze gast is helemaal fan van Club Guy & Roni. Terecht vinden we. Weet je nog onze laatste UnderGrunn? Toen hadden we het over de openbare repetities van Swan Lake van het dansgezelschap. Nu is de daadwerkelijke voorstelling te zien in onder andere De Oosterpoort. ‘Het belooft wat’, zegt Jorine. ‘Ze hebben in het stuk allemaal referenties naar economische begrippen als de Black Swan verwerkt, maar ook dingen die verwijzen naar de gelijknamige Nathalie Portman-film.’Irie: ‘Sowieso, Club Guy & Roni maken altijd vette dingen.’ Je kunt ze gewoon checken in De Oosterpoort op 22 oktober, of via het online theater. Kosten: 25 euro, maar je krijgt meest waarschijnlijk studentenkorting, aldus onze gast. Link evenement.

Niet zo’n fan van dansen, maar wel van toneel? De kersverse voorstelling Oom Wanja komt in oktober uit. Zo kun je 7,8,9, of 10 oktober terecht bij de Stadschouwburg. Daar voert het NNT het oude verhaal van Anton Tsjechov op. Waarom ons dit opviel? Het is een tragedie met een komische inslag. Dat lucht misschien een beetje op in deze tijden. Maar ook voor de ontwikkeling van je mensenkennis kan dit stuk je een heel eind helpen. Het verhaal gaat over Oom Wanja die zich zijn hele leven uitslooft om zijn zwager te ondersteunen in zijn elitaire projecten. De zwager blijkt echter een klaploper te zijn die alleen maar gebakken lucht verkoopt. Dan komt oom Wanja in opstand. Dat wil je toch zien? ‘Is het een beetje een brute baas die stennis gaat schoppen?’Nou Irie, ik denk het wel. ‘Bovendien is de regisseur, Liliane Brakema een grote naam in de scene’, zegt Jorine.  Kosten 15 euro. Link evenement.

Kijk, wij begrijpen ook wel dat dans en theater niet altijd even sexy zijn. Het geeft ook niet als je dit leest en denkt: ‘Uuuh sorry hoor, maar waar is de toffe shit?’ Irie voelt je pijn, daarom heeft hij naast Rewind, een hip hop-evenement bij De Suiker, een mooie reeks aan optredens voor je uitgezocht van niemand minder dan… Kraantje Pappie in de Oosterpoort. Onze Groningse boy treedt maar liefs veertien keer op! Jazeker, want op 13, 14, 15, 15, 17, 29 oktober kun je genieten van een avondje lachen, janken, hitjes, oftewel: een echte Kraantje Pappie show, maar dan anders. Je kunt maximaal 1 keer een set van twee kaarten kopen. Kosten: 25,10 euro. Link evenement.

UnderGrunn
Hongerig naar meer? Dit zijn slechts de pareltjes die we in onze podcast hebben besproken. Luister maandelijks naar UnderGrunn voor de tofste events in Grunn en de leukste gasten. Tot in november!

DISCLAIMER: Deze podcast is opgenomen voor de nieuwe maatregelen van 29 september bekend waren gemaakt. We hebben gecheckt en alle evenementen lijken gewoon door te gaan, maar tijdstippen zijn mogelijk wel aangepast. Kijk dus even goed, want we leven in rare, steeds aangepaste, tijden, letterlijk en figuurlijk!