Ga naar de inhoud

UNDERGRUNN december: De 050 cultuurpodcast met nachtburgemeester

Het is crisis in de creatieve sector. Iedereen probeert een alternatief te vinden dat past bij deze vreemde tijden van social distancing, maar het enige echte antwoord lijkt simpel: doe niets, heb geduld, zorg dat je in leven blijft. Dat laatste is voor veel poppodia en clubs de echte uitdaging.

Nachtburgemeester Merlijn Poolman is te gast bij UNDERGRUNN om ons bij te spijkeren over de struggles van het nachtleven in tijden van COVID-19 en om te kijken naar de toekomst. Voor de rest hebben we toch nog een aantal activiteiten kunnen vinden die je tijdens de feestmaand in Stad kunt doen… als ze doorgaan natuurlijk.

‘Ik kom net uit een overleg met Hanzestudenten over de toekomst van het nachtleven’, zegt Merlijn Poolman, terwijl hij plaatsneemt achter de microfoon in onze studio. ‘En nee, dit ging niet over Coronatijden, maar juist de periode hierna.’ De nachtburgemeester heeft het maar druk. Met wat? Met van alles. Van toekomstplannen smeden over wat je in Grunn kunt doen post-Corona, tot de socials van Nederlandse dj’s regelen op Chinese platforms.

Local Legends
‘Het zijn sowieso zware tijden voor de podia en clubs’, zegt onze gast. ‘Er is niet echt een oplossing voor het feit dat je niet open mag. Daarom zijn we een actie gestart genaamd Local Legends: Help je Favoriete plek Overleven.’ Merlijn legt uit dat het een soort van Giro 555 voor het Groningse uitgaansleven is. Je kunt door op de link te klikken naar GoFundMe een donatie geven aan je lievelingsclub.
‘Paradigm had binnen een dag een paar duizend euro opgehaald. OOST is ook lekker bezig. Dat laat zien hoe sterk de gemeenschap is die deze plekken hebben gecreëerd door de jaren heen.’ Deejay Irie en ik vinden het niet alleen knap, maar zijn ook van mening dat je niet zo skeer moet doen en sowieso een tientje moet doneren. Waar wacht je op?! Oké, en nu door met de agenda. 

WAKAWAKA!
Ken je Storyworld al? Merlijn moet even nadenken. ‘Is dat het oude Stripmuseum?’ Yup. Ze noemen zichzelf tegenwoordig het jongste, leukste en allercoolste museum in Nederland voor strips, animatie en games. Je kunt er van alles doen en het is gelegen in het Forum. Wat van alles betekent? Nou wat dacht je van zelf tekenen, animeren, gamen en programmeren op interactieve installaties?

Bovendien heeft het museum nu een tentoonstelling die een ode is aan Pacman. ‘Ik heb ‘m gezien!’, zegt Irie hoofdschuddend. En, en, en? ‘Het viel mij wel een beetje tegen, maar je kunt tenminste nog wat buitenshuis doen. Dat is schaars in deze tijden.’

Wil je het echt bont maken, dan kun je zelfs een combi-deal nemen en de tentoonstelling van Aardman, waar we vorige keer uitgebreid over hebben gesproken, bezoeken. Sla je slag tot 10 januari. Check voor tickets hier.

Maar je kunt nog meer dingen doen in dat grote gebouw aan de Grote Markt. Neem gerust ook een kijkje in de digitale omgeving van het Forum.

Safe Sex – Teddy’s Last Ride
Een van de tofste gezelschappen van het Noorden is Teddy’s Last Ride. Misschien zegt de naam je niets, de kans is echter groot dat je ze een keer hebt gezien Bijvoorbeeld met hun alien act waar het nummer King Cobra van Andy Smart een hit werd. De Teddy’s hebben pre-corona tijden op Paradigm gestaan, maar ook op Lowlands. Merlijn knikt enthousiast. ‘Die lui zijn supervet!’

Nu tijdens het nieuwe normaal komen ze met een eigen twist op de werkelijkheid. De film Safe Sex – The Movie is een multidimensionale reis naar zelfontdekking. De filminstallatie geeft je het gevoel dat je middenin een muziekclip terechtgekomen bent. Is het theater? Of entertainment?

De vraag is of dit doorgaat, maar mocht er een versoepeling van de regels komen, dan verwachten we dat de Teddy’s dit pareltje in december weer opvoeren in het Grand Theatre. Hou het hier in de gaten.

 

Ik… eh ik – Het Houten Huis & Nordlan Visual Theater
En is er geen plek bij de Teddy’s dan kun je nog altijd een kijkje nemen bij de show Ik…Eh Ik. Volgens eigen zeggen is het voor mensen die weleens overhoop liggen met zichzelf. Ik… eh ik is een muzikale, beeldende voorstelling over in gevecht zijn met jezelf en de tijd. ‘Tja, wie heeft dat niet hè?’ Irie’s cynisme is snijdend. ‘Een voorstelling voor iedereen dus’, concludeert Merlijn. Zo zou je het wel kunnen zien.

Het is geproduceerd door Muziektheatergezelschap Het Houten Huis. Naar eigen zeggen staat dit gezelschap symbool voor het leven; waar soms ook iets piept en kraakt of een onverwachte gast langskomt. Het Houten Huis doet het niet alleen. Ze werken samen met Nordland Visual Theatre (NVT/Figurteatret i Nordland). Dit is een groep uit Noorwegen. Ieder jaar maken zij nieuwe producties en zoeken naar partners in crime uit Noorwegen zelf, maar ook uit buitenland. Interessant? Hier lees je er meer over.

Unzipped, The Rolling Stones – Groninger Museum
Zijn je ouders meer Stones- of Beatles-fan? Beide misschien? Weet jij überhaupt wie de Rolling Stones zijn? No worries als het antwoord nee is, al heb je wel de algemene kennis van een druif, but we’re not judging. Dit is in ieder geval je kans om een van de vetste expo’s van 2020 te checken in het Groninger Museum. Ja dat is dat rare gebouw waar je langsloopt als je vanaf het station de stad inkomt.

Tot en met februari kun je niet alleen het gebouw bekijken, maar ook nog eens de tentoonstelling over een van de meest epische rock ’n roll-bands van de twintigste eeuw.

‘De opening was digitaal’, vertelt Irie. Maar je kunt het museum wel in toch? ‘Jazeker! Ze programmeren in tijdsblokken, dus je moet wel op tijd zijn.’ Nou, dat wordt F-5’en tot je vingertoppen bloeden. Totally worth it! Check het hier voor meer info.

‘En als je geen kaartje weet te fixen dan kun je nog altijd naar de fototentoonstelling in de A-Kerk’, zegt Irie. ‘Dat is een soort van aanvulling op de Stones-expo en je kunt er makkelijker terecht dan in het museum zelf. Het heet Gimme Shelter: The Stones In Beeld.’

Weet jij, of organiseer jij iets tofs in Groningen? Laat het ons weten. We nemen het graag mee in onze show. Maar het moet wel echt vet zijn hoor. De bloemetjesmarkt komt niet door de keuring in UNDERGRUNN.