Ga naar de inhoud

Uut Grunn’n: ZAP-pieper en ZAP-sukerbiet

aardappelGroningse suikerbieten en aardappelen. Kunnen we (het restmateriaal van) die producten nuttig gebruiken? Jazeker, denken de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en het Noorderpoortcollege. Het is in ieder geval zeker de moeite waard dat te onderzoeken. Daarom stampen de drie Groningse onderwijsinstellingen (wo, hbo én mbo) op het Zernikecomplex een zogeheten faciliteit uit de grond, met de pakkende naam ZAP: de Zernike Advanced Processing Faciliteit.
De ZAP-faciliteit, waarin vanaf september 2015 onderwijs en onderzoek plaatsvindt, komt te staan op het terrein achter de energieproeftuin EnTranCe. In de ZAP zal worden onderzocht hoe biomassa (de onderzoekers gebruiken voor hun onderzoek ook dierlijk materiaal en afvalwater) kan worden omgezet in halffabricaten voor de voedsel-, de chemie- en energie-industrie.
De installaties die in de ZAP-faciliteit komen te staan, zijn afkomstig van de Suikerunie, Cosun (een agro-industrieel bedrijf) en zetmeelbedrijf Avebe, de bedrijven die de drie onderwijsinstellingen ook voorzien van stageplaatsen en onderzoeksopdrachten.