Van alle (super)markten thuis, maar waar zijn de groenten het lekkerst?

Naar de supermarkt gaan is makkelijk, maar groenten van de markt zijn goedkoper. Myrthe test twee keer pasta pesto: één keer met groente uit de super en één keer met groente van de markt.

Omdat ik al jaren pasta pesto maak, is het recept met mij meegegroeid. Het volgende gaat erin: spaghetti, pesto, dunne plakjes courgette, paprika, halve cherrytomaatjes, gesnipperde ui, olijven, mozzarella en rucola. Je zou het bijna vergeten, maar ook studenten hebben 250 gram groenten per dag nodig.

Gek genoeg is de buffelmozzarella goedkoper dan de gewone

In de supermarkt haal ik alles van eigen merk, zoals ik dat altijd doe. Pesto uit een potje, waar ik de dag erna nog een tosti mee kan maken. Olijven ook uit een potje, want dat is lekker goedkoop en smaakt prima. Ik reken af bij de kassa: 9,46 euro. De mozzarella is het duurst: 1,69 voor een bolletje. Gek genoeg was de buffelmozzarella goedkoper dan de gewone, dus daar ben ik voor gegaan.
Het koken gaat soepel: ik kook de pasta, snijd en bak wat groenten en gooi er een potje pesto door. Vervolgens voeg ik spaghetti toe en roer goed. Dan de mozzarella en de rucola erover en klaar is kees. Klinkt makkelijk, toch?

Deze spaghetti is gewoon spaghetti, daar valt weinig over op te merken

Normaal eet ik de pasta zonder al te veel nadenken, tijdens een serie of met vrienden. Nu zijn we wat kritischer. De rucola en de cherrytomaatjes hebben niet veel smaak: de sla is erg mild van smaak en de tomaatjes zijn nog niet mooi rijp. ‘Als je jezelf een gunst wil doen, moet je een slag duurder kopen’, zegt mijn tafelgenoot Oscar.

groenten

Deze spaghetti is gewoon spaghetti, daar valt weinig over op te merken. De producten uit potjes vallen minder goed in de smaak: de olijfjes zijn vrij zacht en de smaak is vooral zout. De pesto is prima, maar niet erg duidelijk aanwezig. We hebben het halve potje erdoorheen gemikt, dus meer pesto zou wel een hele vette hap betekenen. De mozzarella komt niet goed uit de test. We vinden hem een beetje rubberig en taai, de kaas smelt niet goed en mengt zich dus niet goed door de pasta.

Al met al een prima studentenmaal, maar 9,46 euro is wel een beetje prijzig. Dat kan natuurlijk goedkoper door wat ingrediënten weg te laten. Maar kan het ook door te gaan shoppen op de markt?

Het oogt allemaal erg vers, maar de verpakking is niet erg milieuvriendelijk

Op naar de markt dus, om precies dezelfde producten te halen. Ik loop een rondje om er zeker van te zijn dat ik overal de goedkoopste spullen heb. Ook haal ik wat groenten in een zak, zoals drie paprika’s voor één euro. Het lukt me om alle producten op de markt te halen, zelfs de spaghetti. In totaal ben ik 12,80 euro kwijt, dat is 3,34 meer dan in de supermarkt.

Wat meteen opvalt is dat alles, behalve de ui en de courgette, in plastic zakjes of bakjes verpakt is. Het oogt allemaal erg vers, maar de verpakking is niet erg milieuvriendelijk.

Deze keer eet mijn huisgenoot Leo mee. Zij weet inmiddels wel hoe pasta uit de supermarkt smaakt en is erg benieuwd naar deze ervaring. Omdat de spaghetti vers is, gaat het koken wat sneller. Je hoeft deze pasta namelijk maar vier minuten te koken. Zorg er wel voor dat je een ruime pan met flink wat water hebt, want bij ons plakte alles aan elkaar.

Het voelt net alsof we in een restaurant zitten, zegt Leo

Het grote verschil met de supermarkt is de versheid van de producten. De tomaatjes kostten één euro en zijn erg rood en rijp. De pesto is vers bereid bij de pastakraam en de spaghetti is fantastisch. Ze hebben veel smaak en dat geeft je gelijk het gevoel alsof je in Italië bent. De pasta kost je wel 2,90 voor drie personen. Dat is het zeker waard, maar wie weinig geld heeft…

De mozzarella smelt goed en loopt keurig door de pasta heen. Ook de olijven zijn een succes, ze zijn groot en hebben veel smaak door de marinade. Leo kan alleen maar uitbrengen: ‘Amazing!’ De rucola is helaas mild en kostte 1,50. Bij de supermarkt was dat 1 euro, maar dan krijg je wel minder. Al met al zijn we erg tevreden, omdat de ingrediënten allemaal veel smaak hebben. ‘Het voelt net alsof we in een restaurant zitten’, zegt Leo.

groenten

Wanneer je de pasta en de rucola vervangt door producten uit de supermarkt, zou je voor 10,30 euro uit zijn (dat is maar 84 cent meer dan het volledige supermarktmaaltje).
Qua groenten is het zeker de moeite waard en als DUO is geweest levert een volledige shopsessie op de markt een echte restaurantbeleving op. Alleen nog wat drankjes, kaarsjes, Italiaanse muziek, je luxe studentenservies en je hoeft de deur niet meer uit.