Vegan op de Hanze: Ik heb hier nog nooit een veganistisch product gezien

Veganistisch eten wordt steeds populairder. Ook op de Hanze lopen aardig wat vegan studenten en medewerkers rond. Maar kunnen zij wel terecht in de gemiddelde Hanze-kantine?

‘Ik vind het niet van deze tijd.’ Sterre Sanders (19) is niet tevreden over het aanbod in de kantine van het Wiebenga. Als Sterre tijdens een lange dag studeren trek krijgt, hoeft ze niet naar de kantine te gaan. De Wiebenga-kantine heeft de Verpleegkundestudente namelijk bar weinig te bieden. Sterre eet veganistisch, maar de kantine heeft zelfs geen plantaardige melk voor in haar koffie.

Sterre is niet de enige vegan op de Hanze. Harde cijfers zijn er niet, maar de vegan studentenvereniging VSA is sinds de oprichting in 2019 alleen maar gegroeid. De Facebookgroep Vegan Groningen heeft ruim 3.500 leden. Dat wijst op een grote interesse in vegan eten in de stad. Het is daarom de vraag of het aanbod in de Hanze-kantines met deze trend meegaat.

We doen het niet voor de container

Kantinemanager Jacqueline Hollander zou best meer vegan eten willen aanbieden, maar op dit moment komen er volgens haar te weinig studenten in de kantine. Een uitbreiding van het assortiment zit er nog niet in. ‘We draaien nog steeds minder dan de helft van de omzet die we voor corona hadden. We kunnen wel van alles aanbieden, maar als je het dan voor de container doet…’
In andere Hanze-kantines is er wel vegan aanbod. Zo heeft de kantine van het Willem-Alexander Sportcentrum sinds kort standaard een vegan broodje in het assortiment. Locatiemanager Roos Brakema zorgt ook voor afwisseling. Al blijft dat wel een uitdaging. ‘De groothandel heeft maar twee soorten vegan brood.’
In de Van DoorenVeste is het goed toeven voor de veganist. In de lunchroom op de begane grond staat een vegan special op het menu: een rijk belegde bagel met hummus, sla, pompoenpitjes en vegan kaas. Je kunt ook zelf je broodje laten beleggen: zelfs vegan roomkaas behoort tot de culinaire mogelijkheden. Voor een cappuccino met havermelk kun je hier ook terecht.

Een vegan broodje in elkaar flansen

Waar in de Van OlstToren iedere middagpauze voorgesmeerde vegan broodjes voor het grijpen liggen, is in de Marie KamphuisBorg niets te vinden voor veganistische Hanzestudenten en -medewerkers. Toch hoeven die niet te wanhopen: als je het vriendelijk vraagt willen de medewerkers best een veganistisch broodje voor je in elkaar flansen.
De Hanzekantines stemmen hun aanbod af op de vraag. ‘Iedereen moet zich welkom voelen’, laat een Hanzewoordvoerster weten, ‘het kantine-aanbod is afgestemd op de behoeften van de bezoekers.’ Ze zegt dat Eurest, de uitbater van de Hanzekantines, altijd openstaat voor feedback. Als je dus iets mist in je kantine, laat het weten. Dan kun je misschien wel het verschil maken en zelf bepalen wat je op je bord krijgt.
Verpleegkundestudente Sterre vindt dat toch niet helemaal logisch. ‘Ik heb in de Wiebenga-kantine nog nóóit een veganistisch product gezien. Als ze die optie in eerste instantie niet geven… hoe kunnen ze dan doorhebben dat er vraag naar is?’

Foto (fragment): Deryn Macey