Ga naar de inhoud

Vier-plaatjes-een-f*cking-woord

4plaatjesIk wil koste wat het kost winnen en ik kan niet tegen mijn verlies. Als kind kon een verloren potje Fabeltjeskrantkwartet, Pesten of Monopoly mijn dag vergallen. Vandaar dat ik er op een gegeven moment gewoon mee ben opgehouden, met spelletjes. Ik heb geen Playstation of X-box, op mijn laptop tref je geen patience aan. Ik heb nog nooit gemariokart en een flipperkast slaat al op tilt als ik ernaar kijk. Afgelopen week had ik nog de pest in omdat ik van Djalil (bijna 8 jaar) een spelletje Vier Op Een Rij verloor. Mijn vrienden nodigen mij al lang niet meer uit voor een gezellig avondje Risk of Pictionary. Mijn minnaar schop ik het huis uit als hij de moed heeft om in mijn nabijheid Clash of Clans te spelen en ik verbreek de vriendschap rücksichtlos als vrienden Wordfeuden tijdens de vrijdagavondborrel. Het gamecentre op mijn iPhone heb ik nog nooit geopend…
Toch heb ik sinds gisteren een spelletje op mijn telefoon: 4 plaatjes 1 woord. Het is een rage en ik moest het uitproberen van een student. Er was geen ontkomen aan. Het werkt zo: je krijgt vier plaatjes voorgeschoteld en jij moet op zoek naar de overeenkomst. Met de letters die onder de plaatjes staan, vorm je een woord. Klopt je antwoord, dan komt er een bemoedigend geluid uit je smartphone, dat gelijkenis vertoont met het winnen van de jackpot in een fruitautomaat. Tik je een fout woord in dan klinkt er een bescheiden blop. Je wordt niet uitgelachen of weggehoond. De meeste antwoorden zie je in een oogopslag. Af en toe zit er een lastige tussen. Ik zit nu al een tijd te broeden op plaatje zeventien: buizen, een jongen zonder scalp, een grot en een tunnel. Drie letters. Je kunt kiezen uit: GOCRHYHSNLUG… Ik weersta de neiging om mijn collega en spelletjesgek te vragen naar het antwoord én de neiging om mijn iPhone op te eten…. Grrrrr…. Misschien moet ik de app gewoon verwijderen, aangezien ik 4 plaatjes 1 woord stiekem nog leuk begin te vinden ook.